• 35.000 ANDERENBesparen met PrijsCheck.nl

Jennifer van Bastelaar

Jennifer begon in 2011 als klant- en content medewerker en is, naarmate de tijd vorderde, content en blog manager geworden. Door deze functie is zij verantwoordelijk voor alle content die op de site geplaatst wordt en houdt zij je op de hoogte van alle actualiteiten en leuke weetjes via het blog.

Contact Meer Berichten

Bespaar €8510,- in 2015

De magere jaren zijn helaas nog niet voorbij… Toch is het mogelijk om in 2015 € 8510,- te besparen. Waarschijnlijk denk je nu met koeienletters HOE? Wie slim met geld omgaat, kan dit jaar duizenden euro’s besparen. Geld overhouden is makkelijker dan je denkt… Benieuwd hoe? Elsevier gaf ons de 30 beste tips om ‘goedkoop’ 2015 door te komen…

Waar bespaar jij op?

Veel mensen hebben geen idee waaraan ze hun geld elke maand uitgeven. Ze zijn het overzicht kwijt. Herkenbaar? Dat komt mede doordat veel bedragen via een automatische incasso worden overgeschreven: geld is onzichtbaar geworden. Met hoeveel loten van de postcodeloterij speel jij elke maand mee? Dat zijn er wellicht meer dan je denkt… Snel veel geld verdienen kan door te veranderen van energie- of telefoonmaatschappij. Iedereen weet dat switchen loont, maar nog steeds zijn er miljoenen mensen die nooit overstappen en zo honderden euro’s per jaar meer betalen dan nodig is. Het kost heel wat inspanning om uit te zoeken wat de beste deal is, maar het loont de moeite. Maar ook kleine besparingen leveren bij elkaar veel geld op. Van het niet gebruiken van de wasdroger in de zomer tot het tanken bij onbemande pompstations, in plaats van bij dure stations langs de snelweg. Frequente rijders verdienen zo in een jaar 250 euro… Wie alle 30 tips opvolgt, kan komend jaar € 8.510 euro vrijspelen.

Schermafbeelding 2015-01-23 om 10.36.10

1. Stap geregeld over van Energiemaatschappij

Vaste klanten van een energiebedrijf betalen vaak te veel voor gas en elektriciteit. Energiebedrijven doen nieuwe klanten vaak gunstige aanbiedingen. Een meerjarig contract pakt vrijwel nooit voordelig uit. Een jaarcontract met vaste tarieven kan veel besparen. Let op: veel leveranciers verhogen de tarieven na een jaarcontract flink. Stap dan weer over. Vergelijken kan hier. Vaste klanten van een energiebedrijf betalen vaak te veel voor gas en elektriciteit. Energiebedrijven doen nieuwe klanten vaak gunstige aanbiedingen. Een meerjarig contract pakt vrijwel nooit voordelig uit. Een jaarcontract met vaste tarieven kan veel besparen. Let op: veel leveranciers verhogen de tarieven na een jaarcontract flink. Stap dan weer over. Bespaar € 300,- per jaar.

2. Weg met de gloeilamp

Vervang gloeilampen door energiezuinige lampen. Het vervangen van een gloeilamp van 40 watt die 5 uur per dag brandt door een ledlamp van 7 watt levert zo’n 12 euro per jaar op. Voor vijf lampen is dat 60 euro per jaar. Bespaar €60,- per jaar.

3. Doe het licht uit

Voor de gloeilampen die u voor het mooie licht nog wel hebt, geldt: laat ze niet onnodig branden. Doe ze uit in ruimtes waar u niet bent. Vijf gloeilampen van 40 watt die elke dag 2 uur onnodig branden, kosten zo’n 30 euro per jaar aan stroom. Bespaar €30,- per jaar.

4. Waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop kan aan water en energie tot zo’n € 90,- per jaar besparen. Wie een combiketel heeft, moet wel nagaan of deze er geschikt voor is. Bij een boiler werkt een waterbesparende douchekop altijd. Je koopt er al een voor minder dan tien euro. Een waterbesparende douchekop kan aan water en energie tot zo’n 100 euro per jaar besparen. Bespaar € 90,- per jaar.

5. Grote wasjes of kleine wasjes? Stop ze minder in je wasmachine!

Van de wasdroger worden kleren weliswaar lekker zacht, maar ook lelijk, wat blijkt uit het pluizenfilter in de deur. Een droogbeurt met een klassieke droogtrommel kost bovendien gemiddeld 1,30 euro. Hang (mooie) kleren op, vooral als het warm weer is. Wie de droger elke week één keer minder aanzet, bespaart ruim 50 euro. Bespaar €50,- per jaar.

6. Zet de thermostaat iets lager

In veel huizen staat de thermostaat ver boven de 20 graden. Ben je niet ziek of hoogbejaard, draai hem dan rustig een graadje lager. Eén graad minder levert dan al een besparing op van 50 euro. Bespaar € 50,- per jaar.

7. Kachel eerder op de avond laag

Zet de kachel niet laag als je naar bed gaat, maar een uur eerder. Dat scheelt volgens de site mileucentraal.nl 30 euro per jaar. Zet de kachel niet laag als je naar bed gaat, maar een uur eerder. Dat scheelt volgens de site mileucentraal.nl. Bespaar € 30,- per jaar.

8. Voorkom sluipverbruik

Televisies, laptops, beeldschermen, batterijopladers en printers gebruiken ook in standby-stand energie. Als je de apparaten helemaal uitdoet, bespaar je 50 euro per jaar. Te lui of vergeetachtig? Koop dan een standby-killer. Dit apparaatje (vanaf 15 euro) schakelt de stroom automatisch uit als het een laag energieverbruik waarneemt. Bespaar €50,- per jaar

Bankzaken en verzekeringen

Bankzaken en verzekeringen

9. Sta niet rood bij de bank

Zelfs wie niet elke maand de eindjes aan elkaar hoeft te knopen, staat nog weleens rood doordat grote uitgaven, zoals de gemeentelijke belastingen, automatisch worden afgeschreven. De rente op rood staan, is meestal 12 tot 15 procent op jaarbasis. Voorkom dat je geregeld rood staat; dat scheelt zeker 50 euro per jaar. Bijvoorbeeld door de incassodatum van een automatische afschrijving te ver- schuiven naar de 30ste van de maand. Bespaar € 50,- per jaar.

10. Minder betaalpassen

Hoeveel bankpassen en creditcards heeft een mens nodig? Zeg overbodige betaalpakketten op, dat scheelt per pakket € 40,- euro per jaar. Bespaar € 40,- per jaar.

11. Verzeker niet te veel

Nederlanders zijn kampioen verzekeren. Veel verzekeringen zijn overbodig. Hanteer als regel: als de spaarrekening en het inkomen de schade kunnen dragen, verzeker iets dan niet. Maak een overzicht van je verzekeringen en bekijk ze kritisch. Stop zinloze verzekeringen als die voor je huisdier of telefoon, voorkom dubbele verzekeringen en kijk of  je niet te veel betaalt voor je lopende verzekeringen. Grote kans dat je minstens 200 euro weet te besparen. Bespaar € 200,- per jaar.

12. Autoverzekering

De premieverschillen voor autoverzekeringen zijn al jaren enorm groot. Voor iemand met tien schadevrije jaren kost de duurste autoverzekering nog altijd 2,6 keer meer dan de goedkoopste, stelt de Consumentenbond. Met behulp van diverse vergelijkingssites kun je zo’n 400 euro per jaar besparen. De premieverschillen voor autoverzekeringen zijn al jaren enorm groot. Voor iemand met tien schadevrije jaren kost de duurste autoverzekering nog altijd 2,6 keer meer dan de goedkoopste, stelt de Consumentenbond. Met behulp van onze vergelijkingssite PrijsCheck kun je zo’n 400 euro per jaar besparen. Bespaar € 400,- per jaar.

Telefoon en internet

Telefoon en internet

13. Kies niet de nieuwste smartphone

Kies bij het afsluiten van een mobiel telefoonabonnement waarbij je een telefoon ‘krijgt’, voor het één na laatste model. Dat scheelt je vaak 5 euro per maand of 60 euro per jaar. Voldoet je oude smartphone nog, dan bespaar je nog meer als je een SIM-only-abonnement af sluit. Een voorbeeld: voor een abonnement met 300 belminuten en een internetbundel van 500 MB betaal je, als je er een iPhone 6 (16GB) bij wilt, 38,33 euro per maand. Voor een SIM-only-abonnement betaal je 10,40 euro per maand. Je bespaart 335 euro per jaar. Bespaar € 335,- per jaar.

14. Korting bij je telecomprovider

Telecomaanbieders bieden nieuwe klanten vaak aantrekkelijke kortingen, bijvoorbeeld voor alles-in-éénpakketten waarmee je kunt bellen, internetten en tv-kijken. Als je contract afloopt, vervallen die kortingen vaak en betaal je meer. Overstappen is gedoe, omdat er een nieuw modem moet komen. Vraag je provider om een nieuwe aanbieding, dreig met opzeggen als hij weigert. De afdeling opzeggingen of klanten- behoud blijkt dan vaak opeens wel een aanbieding te kunnen doen. Een voorbeeld uit de praktijk: op een alles-in-éénpakket van 59 euro per maand gaf KPN in december na een telefoontje van een klant nog eens zes maanden 24 euro korting, ruim 140 euro per jaar. Bespaar € 140,- per jaar.

Gezondheid

Gezondheid

15. Wissel van zorgverzekering

Eigenlijk geldt deze besparing pas in 2016, maar omdat je er dit jaar al voor in actie moet komen, staat het toch op deze lijst. In november 2015 kun je weer overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit jaar is het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering 375 euro (je kunt dan wel bij minder ziekenhuizen terecht). Bespaar € 375,- per jaar.

16. Verhoog je eigen risico

Wie gezond is en doorgaans weinig zorgkosten maakt, kan een hoger eigen risico nemen dan de verplichte 375 euro. Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat bijna de helft van de verzekerden daarvan financieel profijt zou hebben. Wie zijn eigen risico met 500 euro verhoogt, bespaart per jaar 250 euro aan premiekosten. Bij een echtpaar kan het voordeel nog groter zijn, om- dat de kans klein is dat zij beiden hun eigen risico volledig opsouperen. Bespaar € 250,- per jaar.

17. Betaal je zorgpremie in één keer

Betaal de jaarpremie voor je zorgverzekering in één keer. Je bespaart bij veel verzekeraars 3 procent aan premiekosten, zo’n 50 euro per jaar. Dat is gezien de huidige lage rente aantrekkelijk. Bespaar € 50,- per jaar.

18. Zeg de sportschool op

Zeg nou eens eerlijk, Hoe vaak ben je de afgelopen maand in je sportschool geweest? Grote kans dat het minder dan één keer was. Sportscholen leven van ‘slapende’ leden. Een abonnement kost meestal tussen de 20 en 50 euro per maand. Zeg het op, bezoek de sportruimte op je werk of ga hardlopen en bespaart minstens 240 euro per jaar. Bespaar € 240,- per jaar.

Wonen en huishouden

wonen en huishouden

19. Maak haast met je verbouwing

Wie plannen heeft om iets aan zijn huis te verbouwen, kan dit het best voor 1 juli 2015 doen. Tot die datum betaal je nog 6 procent btw over arbeidsloon voor een verbouwing aan een huis ouder dan twee jaar. Daarna gaat het tarief naar 21 procent. Op een verbouwing van 10.000 euro scheelt dat 1.500 euro. De verbouwing moet voor 1 juli zijn af- gerond. Vraag ook meer offertes op. Veel mensen doen dat niet. Gevolg: ze betalen voor verbouwingen honderden euro’s meer dan nodig is. Gebruik websites waar je offertes kunt aanvragen. Bespaar € 1500,- per jaar.

20. Tot ziens schoonmaakster

Je betaalt snel 50 euro per keer voor de schoonmaakster. Op jaarbasis is het een enorme kostenpost. Wie haar niet meer elke week maar nog maar eens in de twee weken laat komen, be- spaart per jaar 1.300 euro en doet door wat meer zelf te poetsen ook aan lichaamsbeweging. Bespaar €1.300,- per jaar.

21. Stop met loterijen

De kans dat je 10 miljoen of een ander substantieel bedrag wint, is verwaarloosbaar. Steeds vaker word je bovendien afgescheept met kleine prijzen als een bak gratis Ben 7 Jerry of een bioscoopkaartje. Opzeggen scheelt al snel € 100,- euro per jaar. Bespaar € 100,- per jaar.

22. Shop online

Loop bij grote uitgaven nooit zomaar een winkel binnen. Vergelijk prijzen eerst op internet. Witgoed, televisies en meubelen zijn daar vaak goedkoper. Wie het consequent doet, bespaart al snel een paar honderd euro per jaar. Bij de Duitse internetwinkel amazon.de zijn speelgoed en (merk)kleren soms goedkoper dan op Nederlandse sites. Levering in Nederland is vaak gratis. Bespaar € 200,- per jaar.

23. Koop tweedehands artikelen

Na Sinterklaas en Kerstmis zet half Nederland zijn cadeaus op Marktplaats. Een goed moment om je slag te slaan en nieuwe spullen met korting te kopen. Ook de rest van het jaar is het een voordelige vindplaats voor gebruikte spullen als babybedjes, ski-uitrustingen, fietsen en grasmaaiers: je bespaart minstens 150 euro. Bespaar € 150,- per jaar.

24. Koop geen A merken

Wie een huismerk in plaats van een A-merk koopt, betaalt gemiddeld een kwart minder voor de dagelijkse boodschappen, berekende de Consumenten- bond. Een gezin met twee kinderen, dat volgens het Nibud gemiddeld 420 euro per maand uitgeeft aan eten, bespaart zo 85 euro per maand, ruim 1.000 euro per jaar. Bespaar €1.000,- per jaar.

25. Let op aanbiedingen

Wasmiddel, vaatwastabletten en luiers zijn zo vaak in de aanbieding dat wie een beetje kan plannen er nooit meer de normale prijs voor betaalt. Je kunt zo minstens 150 euro per jaar besparen. Bespaar €150,- per jaar.

26. Gooi minder weg

Minder voedsel weggooien, scheelt per huishouden 350 euro per jaar, berekende de Consumentenbond. Koop niet onnodig veel. Vries etenswaren in. Zorg voor een opgeruimde ijskast, dan ziet je beter wat je op tijd moet opmaken. Bespaar € 350,- per jaar.

27. Neem je lunch mee

Voor de lunch in de bedrijfskantine betaal je snel 4 euro per dag, ofwel 20 euro per week. Halveer de kosten door ook eens boterhammen mee te nemen (dan gooi je thuis ook minder weg) en bespaar per jaar € 480,-. Bespaar € 480,- per jaar.

Auto

Auto

28. Rij zuinig

Schakel sneller door, rij niet te hard en rij zo veel mogelijk met constante snelheid: als je de adviezen van het ‘nieuwe rijden’ opvolgt, bespaar je gemiddeld 10 procent op je brandstofkosten. Wie voor 50 euro per week tankt, bespaart ruim 250 euro per jaar. Bespaar € 250,- per jaar.

29. Tank niet langs de snelweg

De benzineprijzen mogen nu laag zijn, langs de snelweg betaal je per liter nog steeds vaak 10 cent meer dan bij onbemande stations bij jou in de buurt. Wie eens per week 50 liter tankt, bespaart 5 euro per tankbeurt, ruim 250 euro per jaar. Bespaar € 250,- per jaar.

30. Betaal alleen voor de werkelijke parkeertijd

Met parkeerapps als Parkmobile betaal je niet meer via de parkeerautomaat, maar achteraf via je bank. Per parkeeractie betaal je wel zo’n 0,25 cent, maar die kosten heb je er snel uit. Je betaalt namelijk alleen voor de werkelijke parkeertijd. Voor de zekerheid een half uur extra in de automaat stoppen, hoeft niet meer. Dat scheelt je al snel 1 euro per keer. Wie één keer per week in de binnenstad parkeert, bespaart zo’n 40 euro per jaar. Bespaar € 40,- per jaar. 

Hoeveel kan jij per jaar besparen?

Laat het ons weten via een reactie onder dit bericht.

Bron: Elsevier.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *