• 35.000 ANDERENBesparen met PrijsCheck.nl
 • Essent €180 retour

  3 jaar
  2 personen
  Stroom Gas

  129,32/mnd Vergelijk
 • Energiedirect €50 Bol.com

  3 jaar
  2 personen
  Stroom Gas

  139,73/mnd Vergelijk
 • E.ON €100 korting

  1 jaar
  2 personen
  Stroom Gas

  135,24/mnd Vergelijk
 • Greenchoice = Groen

  3 jaar
  2 personen
  Groene Stroom

  131,03/mnd Vergelijk
Vergelijk alle38aanbiedingen

Energie begrippen

Energieleveranciers vergelijken is al ingewikkeld genoeg. Daar wil je natuurlijk niet ook nog eens veel lastige begrippen tegen komen. Wij proberen daarom jou alles te laten begrijpen. Mocht je iets niet begrijpen bekijk dan deze energie begrippen of stel je vraag aan ons.

Aansluittarrief

Het aansluittarrief is het bedrag wat je moet betalen voor de aanleg en het onderhoud van jouw energie aansluiting. Dit bedrag betaal je aan de netbeheerder. De ACM bepaalt het maximum aansluittarief dat bedrijven aan jou mogen vragen. De maximale tarieven zijn te vinden op de website van de ACM.

Autoriteit Consument & Markt (ACM)

De ACM houd de netbeheerder in de gaten en stelt maximum tarieven vast voor het transport, aansluiting op het net en dergelijke. Je kunt gratis informatie en advies krijgen van de ACM als je bijvoorbeeld problemen hebt met jouw energieleverancier of netbeheerder.

Duurzame energie

Duurzame energie wordt gebruikt voor energie uit ”bronnen die niet op raken”. Denk bijvoorbeeld aan zonlicht, waterkracht, windkracht, aardwarmte en dergelijke. Deze energie is ook een stuk beter voor het milieu dan grijze stroom.
energie vergelijken
Energieleveranciers
De energieleveranciers leveren jou stroom (elektriciteit) en/of gas. Doordat er meer dan 30 energieleveranciers in Nederland zijn, verschillen de prijzen en service van deze bedrijven. Maak dus altijd een juiste keuze tussen prijs en service bij het vergelijken van energieleveranciers.

Grijze stroom

Grijze stroom is energie uit ”fossiele bronnen” zoals kolen of gas. Deze stroom is niet milieuvriendelijk. Ook wordt deze vorm van stroom opgewekt uit kernenergie. Huidig is grijze stroom wel vaak nog goedkoper dan groene stroom.

Groene stroom

Groene stroom is, in tegenstelling tot grijze stroom, wel milieuvriendelijke energie. Deze energie wordt opgewekt uit bronnen zoals water, wind of zon. Huidig is groene stroom vaker iets duurder dan grijze stroom.

Overstappen

Overstappen is het aansluiten bij een andere energieleverancier (voor beter service of lagere prijzen) en je huidige energieleverancier verlaten. Je merkt hier niets van, omdat je tussendoor niet wordt afgesloten van energie. Overstappen van energieleverancier is nu dus makkelijker dan voorheen. Het is wel belangrijk om te kijken of je geen boeteclausule in je energie contract hebt staan.

Slimme meter
Een slimme meter is een energiemeter die de mogelijkheid biedt om op afstand je verbruik te checken. Je kunt dan goed zien wanneer je meer en minder energie verbruikt. Ook kan de energieleverancier de meterstanden uitlezen en je hoeft geen meterkaart meer in te vullen.
energie vergelijken
Welkomstpremie
Dit is een geldbedrag wat de energieleverancier gebruikt om een korting aan te duiden. Vaak wordt deze premie ingezet bij vergelijkers zoals Prijscheck.nl en kun je de premies niet vinden bij energieleveranciers zelf. Doordat alle stroom hetzelfde voordeel heeft moeten aanbieders met elkaar concurreren met lage prijzen of goede service.