• 35.000 ANDERENBesparen met PrijsCheck.nl

Veelgestelde vragen Energie

Bekijk hier de veelgestelde vragen over energie, overstappen van energieleverancier, verhuizen, je energierekening en meer…

Kost het kiezen voor een nieuwe leverancier mij geld?

Nee, je betaalt geen kosten voor het switchen van energieleverancier. De energieleveranciers regelen onderling de administratie. Heb je nog een lopend contract met je huidige energieleverancier en wil je overstappen? Dan kan je huidige energieleverancier een opzegvergoeding in rekening brengen. De kosten van de opzegvergoeding zijn voor het voortijdig beëindigen van je contract en niet voor het overstappen.

Is een langlopend contract beter dan een kortlopend contract?

Beide contractvormen hebben voor- en nadelen:

  • Contract voor onbepaalde tijd: Voordeel: alle vrijheid om over te stappen. Nadeel: er zijn geen interessante welkomstkortingen.
  • Contract voor bepaalde tijd met vaste tarieven: Voordeel: zekerheid over de prijs en hoge welkomstkortingen. Nadeel: of het ook goedkoper is hangt af van de ontwikkeling van de energieprijzen.
  • Contract voor bepaalde tijd met variabele tarieven:Niet aan te raden: de leverancier kan prijzen tussentijds verhogen, zonder dat je zonder boetes tussentijds kunt opzeggen. Bovendien zijn er contracten met dezelfde tarieven waar je niet aan vast zit.

Mag ik ook overstappen naar een ander product van mijn huidige leverancier?

Je energieleverancier biedt verschillende soorten energiecontracten. Deze contracten kunnen goedkoper of aantrekkelijker zijn dan je huidige contract. Bij de meeste energieleveranciers is het mogelijk te wisselen van energiecontract. Een nieuw contract kan voor jou veel voordeliger zijn (of misschien aantrekkelijkere voorwaarden hebben). Ben je nog nooit overgestapt of van contract veranderd bij je huidige leverancier? Dan heb je een contract voor onbepaalde tijd. Dit contract is boetevrij opzegbaar, en heeft een opzegtermijn van 30 dagen. Je kunt dan bij je energieleverancier kiezen voor een ander energiecontract.

Wat gebeurt er met de eindafrekening als ik overstap?

Na opzegging ontvang je van je oude leverancier een eindfactuur. Hierin wordt het bedrag dat verrekend dat je tot de datum van opzegging te veel of te weinig heeft betaald. Het kan helaas enige tijd duren voordat je de eindfactuur ontvangt.

energie vergelijken

Hoe lang duurt het voordat ik van leverancier gewisseld ben?

Gemiddeld duurt overstappen van energieleverancier vier tot vijf weken. Dat is gerekend vanaf het moment dat je aangeeft te willen overstappen tot het moment dat je feitelijk van leverancier bent gewisseld. Een verhuizing wordt anders afgehandeld dan een overstap (switch). Bij een switch wordt het oude contract door de nieuwe leverancier opgezegd, bij een verhuizing niet. Als je gaat verhuizen moet je zelf je energiecontract opzeggen. Bij een verhuizing verloopt het administratieve proces over het algemeen bij de meeste energieleveranciers sneller. Een overstap in verband met een verhuizing duurt gemiddeld 5 tot 7 werkdagen. In alle gevallen, bij een overstap (switch) en een verhuizing dien je rekening te houden met een wettelijke bedenktijd van 14 kalenderdagen.

Hoe vaak mag je van leverancier wisselen?

Je mag zo vaak veranderen van energieleverancier als je wilt. Let op wel op de duur van het energiecontract dat je met de nieuwe leverancier afsluit en de daarin opgenomen opzegtermijn. Wil je overstappen van energieleverancier tijdens de duur van een contract? Je leverancier kan dan een opzegvergoeding in rekening brengen. Vraag hiernaar bij je eigen energieleverancier.

Ik maak gebruik van stadsverwarming, kan ik een andere leverancier kiezen voor de warmte?

Er is momenteel nog geen vrije markt voor de levering van warmte. Dit betekent dat je niet zelf een leverancier kunt kiezen voor de levering van warmte. De situatie voor warmte (stadsverwarming, wijkverwarming, blokverwarming) is anders dan voor stroom en gas. In woonwijken met warmteprojecten is een beperkt aantal partijen betrokken. Zo bestaat er voor stadsverwarming geen landelijk netwerk. Dit bij elektriciteit en gas wèl het geval.

Ik heb voor stroom en gas twee aparte energieleveranciers, wat nu?

Heb je voor de levering van stroom én gas een aparte energieleverancier, dan moet je de verhuisstappen voor beide leveranciers doorlopen. Je moet dan bij beide energiebedrijven je verhuizing doorgeven.

Wat is het verschil tussen een groot- en een kleinverbruiker?

Klanten van elektriciteit en aardgas zijn er in allerlei soorten en maten. Zo zijn er grote fabrieken die heel veel energie verbruiken en huishoudens met een relatief bescheiden verbruik. Vanwege dit verschil is een grote fabriek vaak aangesloten op een hoger spanningsnet. Een huishouden krijgt over het algemeen stroom met een lagere spanning. Deze verschillen in energieverbruik hebben ook invloed op de regels die gelden voor de klanten. Met andere woorden: de klanten worden in categorieën ingedeeld en voor elke categorie worden regels vastgelegd die daar het beste bij passen. Een veel voorkomende categorie indeling is die in klein- en grootverbruikers. Binnen de categorie kleinverbuikers kan weer onderscheid worden gemaakt tussen particuliere klanten en zakelijke klanten.

Waaruit bestaat mijn energierekening?

Op je energierekening staat het bedrag wat je verschuldigd bent aan je leverancier voor het gas en de elektriciteit die je verbruikt. Je gasrekening bestaat uit leveringskosten, transportkosten en meterhuur, heffingen en belastingen. Alleen de leveringskosten zijn niet vastgesteld door de overheid. De leveringskosten zijn dan ook de kosten die sterk kunnen verschillen per leverancier en waarop je dus kunt besparen door de goede leverancier te kiezen. Ook je elektriciteitsrekening bestaat uit leveringskosten, transportkosten en meterhuur, heffingen en belastingen. Hier geldt ook dat alleen de leveringskosten niet door de overheid zijn vastgesteld. Je kunt dan ook besparen op de leveringskosten die flink kunnen verschillen per leverancier.

Wat is het verschil tussen enkel- en dubbeltarief?

Als je een dubbel tariefmeter hebt, betaal je ’s nachts en in de weekenden minder voor stroom. Het tarief per kWh is dan verdeeld in een hoog en een laag tarief. Op werkdagen tussen 07:00 uur je ’s ochtends en 23:00 je ’s avonds betaal je het hoge tarief. Het lage tarief geldt op werkdagen van 23:00 tot 07:00 uur, in het weekend en op nationale feestdagen. In sommige regio’s kan de grens van 23:00 je anders zijn, namelijk 21:00 uur. De regionale netbeheerder bepaalt de deze piek- en  daluurtijden. Bij een enkele meter betaal je ’s nachts en overdag hetzelfde tarief. Als consument ben je vrij in de keuze van je meter, maar niet in de keuze van de tijdstippen waarop het lagere tarief van toepassing is. Dit wordt bepaald door de regionale netbeheerder.

Heb ik enkel- of dubbeltarief?

Of je enkel- of dubbeltarief hebt, hangt af van je elektriciteitsmeter. Enkeltarief kan altijd worden afgenomen. Voor dubbeltarief heb je een elektriciteitsmeter met twee actieve telwerken nodig.

Zonnepanelen

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

  • Als je zonnepanelen koopt, is het belangrijk dat je dat bij een gerenommeerde leverancier doet. Er bestaat kwaliteitsverschil tussen verschillende zonnepanelen. Laat je niet verleiden tot een al te goedkoop merk;
  • Let ook op de garantietermijn. Zonnepanelen zouden 25 jaar mee moeten kunnen gaan;
  • Let op de verschillende keurmerken en certificeringen. Internationaal geldt die van het Duitse keuringsbedrijf TÜV als de betrouwbaarste;
  • Let op de kwaliteit van de omvormer. Dat is het kastje dat de zonne-energie overbrengt naar het stroomnetwerk. Daarvoor geldt een standaardgarantie van vijf jaar, soms biedt men tien jaar;
  • Vraag de installateur in elk geval altijd om een serieuze berekening van de stroomopbrengst van de te plaatsen zonnepanelen.

Is zonne-energie rendabel?

De technische ontwikkelingen in zonne-energie gaan snel. Een groot misverstand is dat zonnepanelen niet zouden werken bij bewolkt weer. Maar ze functioneren zelfs in de winter. Het rendement van zonnepanelen wordt steeds hoger, terwijl de aanschafprijzen dalen. Zeker als je bedenkt dat de energieprijzen verder zullen stijgen, is het gebruik van zonnepanelen absoluut rendabel.

Wat leveren zonnepanelen op en hoeveel heb ik er nodig?

Stel dat je 8 panelen met een oppervlak van 15 vierkante meter installeert. Daar is een investering voor nodig van ongeveer € 5.000,-. Bij elkaar leveren de panelen 1.600 kWh op, bijna de helft van wat een gemiddeld gezin per jaar aan elektriciteit verbruikt. Het duurt ongeveer 9 of 10 jaar voor je de investering hebt terugverdiend. Zonnepanelen kunnen dus een flinke besparing opleveren. En je kunt overtollige zonne-energie terugleveren aan het netwerk. Je krijgt daar geld voor.

energie vergelijken

Hoe werkt het salderen van zonnestroom?

Wanneer het zonnestroomsysteem meer elektriciteit produceert dan op dat moment wordt verbruikt (bijv. tijdens een vakantie) dan wordt dat overschot automatisch teruggegeven aan het elektriciteitsnet. Een terugleversysteem in de meterkast zal dit registreren en de energieleverancier zal dit verrekenen op de energierekening. Het verrekenen wordt ‘salderen’ genoemd.

Hoe werkt de btw-regeling bij aanschaf van zonnepanelen?

Zowel de btw op de aanschafkosten als op de arbeidskosten van de zonnepanelen kan bij de Belastingdienst teruggevorderd worden. Na de terugbetaling van de btw dient direct ontheffing aangevraagd te worden. Op die manier hoeft niet te worden voldaan aan de ondernemersplichten. Gespecialiseerde aanbieders als Zonline kunnen dit vaak uit handen nemen.

Moet ik nu zonnepanelen kopen of kan ik beter wachten?

De kwaliteit van de zonnepanelen is momenteel al goed genoeg. Ze produceren 25 jaar schone stroom. De opbrengst van de zonnepanelen gaat nog steeds heel langzaam omhoog. Het is daarom niet waarschijnlijk dat toekomstige panelen dit voordeel gaan compenseren. Ieder jaar dat de consument wacht, loopt die dus een besparing mis.

Hoe werkt het installeren van zonnepanelen?

Ook dat verschilt per aanbieder. Let er in ieder geval op dat de installateur van tevoren het kabelsysteem bespreekt dat zal worden gelegd. Deze loopt van de panelen op het dak via de omvormer naar de aansluiting in de meterkast. Handige tip: betaal pas volledig als het systeem volledig werkend op het dak is geïnstalleerd en de eerste kilowattuur is opgewekt.

Hoe wordt een zonnesysteem op afstand ontworpen?

Sommige installateurs komen langs om te bekijken welke installatie het meest geschikt is. Andere installateurs kunnen het op afstand regelen. Let er in het laatste geval op dat de aanbieder speciale software gebruikt die rekening houdt met de ligging van je huis en dak en eventuele schaduw. Voor elk huis moet een advies op maat gemaakt worden.