• 35.000 ANDERENBesparen met PrijsCheck.nl

Begrippenlijst reisverzekering

Reisverzekeringen vergelijken is al ingewikkeld genoeg. Daar wil je natuurlijk niet ook nog eens veel lastige begrippen tegen komen. Wij proberen daarom jou alles te laten begrijpen. Mocht je iets niet begrijpen bekijk dan deze reisverzekering begrippen of stel je vraag aan ons.

Assurantiebelasting
Dit is een belasting die de overheid over de premie van schadeverzekeringen heft. Niet alle onderdelen van een reisverzekering zijn assurantiebelasting plichtig. De annuleringsverzekering is wel volledig assurantiebelasting plichtig. De door jou betaalde belasting wordt door de verzekeraar aan de Belastingdienst afgedragen.

reisverzekering vergelijken
Bereddingskosten
Onder bereddingskosten worden verstaan de kosten die direct bij of na een gebeurtenis worden gemaakt ter voorkoming of vermindering van schade.

Dekkingsgebied

Je kunt bij het afsluiten van een reisverzekering vaak voor verschillende soorten dekkingen kiezen. Een voorbeeld hiervan is Werelddekking of Europadekking.

Deskundigen

Deskundigen kunnen bijvoorbeeld schade-experts en artsen zijn. Experts worden ingeschakeld om de hoogte van een schade vast te stellen. Artsen beoordelen en adviseren bijvoorbeeld over het letsel van slachtoffers en de behandeling.

Letselschade

Letselschade is schade aan personen of  de gezondheid van personen. Bijvoorbeeld een gebroken been of een hersenschudding, maar ook voedselvergiftiging.

Materiële schade

Materiële schade is schade aan je spullen zoals bagage, kleding of je fotocamera. Dergelijke spullen kunnen bijvoorbeeld worden gestolen, kwijt of beschadigd raken.

Module

Er is vaak keuze uit verschillende module. Dat zijn uitbreiding op de standaarddekking. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor hogere verzekerde bedragen of het meeverzekeren van speciale activiteiten of extreme sporten.

Polisvoorwaarden

Een reisverzekering is een overeenkomst tussen jou en de verzekeraar. Dit contract is vastgelegd in een polis blad en polisvoorwaarden, samen ook wel polis genoemd. De verzekerde risico’s, de uitsluitingen daarop en andere beperkingen in de dekking staan er nauwkeurig in beschreven. Ook andere rechten en plichten worden in de polis vermeld. Het is voor jou dus een belangrijk document. Lees het daarom goed door voordat je op reis gaat.

reisverzekering vergelijken

Premie
De premie van een kortlopende reisverzekering wordt meestal in één keer betaald. Premie voor doorlopende reisverzekeringen kan per maand of per jaar worden betaald. Je moet tijdig de premie betalen. Als je niet of te laat betaalt kan dat gevolgen hebben voor je dekking. In slechtste geval ben je dan gewoon niet verzekerd.

Wanneer verandert je situatie?
Je persoonlijke situatie verandert bijvoorbeeld wanneer je verhuist (of definitief naar het buitenland vertrekt). Maar ook als je gezinssituatie verandert. Denk aan samenwonen, echtscheiding, of gezinsuitbreiding. Deze informatie moet je doorgeven aan je reisverzekeraar, bijvoorbeeld indien je een doorlopende reisverzekering hebt, omdat het gevolgen kan hebben voor de dekking en de premie.