• 35.000 ANDERENBesparen met PrijsCheck.nl

Veelgestelde vragen

Reisverzekeringen vergelijken is al ingewikkeld genoeg. Daar wil je natuurlijk niet ook nog eens veel lastige vragen tegen komen. PrijsCheck probeert jou daarom alles te laten begrijpen. Mocht je iets niet begrijpen bekijk dan de veelgestelde vragen of stel je vraag aan ons via de chat.

Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een reisverzekering?
Het belangrijkste van een reisverzekering is dat je tijdens je vakantie goed gedekt bent voor alle mogelijke onvoorziene kosten als gevolg van een ongeluk, ziekte of diefstal of verlies van je bagage. Bedenk welke risico’s je tijdens je vakantie eventueel kunt lopen en zorg er vervolgens voor dat deze door de reisverzekering gedekt zijn. Je dient dus de reisverzekering vooral op je persoonlijke situatie af te stemmen. Neem je bijvoorbeeld kostbare bagage mee? Zorg dan voor voldoende vergoeding bij verlies of diefstal. Ga je wintersporten of een andere extreme sport beoefenen? Dan kun je dit ook aanvullend bovenop je basis verzekering bij laten verzekeren.

reisverzekering vergelijken

Welke landen vallen onder de dekkingsgebieden Europa en Wereld?
Voor de dekking en premie van je reisverzekering maakt het uit naar welk land je reist. Ga je buiten Europa op vakantie? Kies dan voor werelddekking. Verzekeraars hanteren de volgende indeling:

  • Nederland: Heel Nederland en vaak ook dagtrips naar het buitenland vallen hieronder.
  • Europa: Alle landen binnen Europa, inclusief Madeira, de Canarische Eilanden, de Azoren, Turkije, Baltische staten. Ook alle niet- Europese landen die grenzen aan de Middellandse Zee, zoals Marokko, Tunesië, Algerije, Libië, Egypte, Israël, Libanon en Syrië vallen onder de dekking. De volgende landen vallen bij enkele reisverzekeringen onder de Europa dekking: Moldavië, Oekraïne, Wit Rusland en Europese gedeelte van Rusland (vaak tot aan Oeralgebergte). Let wel op voor deze landen kan dan wel de automobilistenhulp/vervangend vervoer zijn uitgesloten op de reisverzekering.
  • Wereld: Alle landen en werelddelen. Een voorbeeld: als je Europadekking hebt en je gaat naar een land buiten het dekkingsgebied, dan ben je niet verzekerd op je reisverzekering.

Waarom moet ik mij verzekeren tegen ziektekosten? Ik heb toch al een zorgverzekering?
Goede vraag! Je zorgverzekering vergoedt in principe de noodzakelijke medische kosten in het buitenland. Met de zorgverzekering heb je bovendien werelddekking. De vergoeding is echter gebaseerd op het Nederlandse tarief. In sommige landen (Canada, Verenigde Staten) liggen de geneeskundige kosten hoger dan in Nederland. In deze landen krijg je dus niet de volledige kosten vergoed. Een reisverzekering met de module medische kosten vult dan je zorgverzekering aan. Het kan daarom raadzaam zijn een aanvullende reisverzekering af te sluiten.

Ben ik dubbel verzekerd met een zorgverzekering en een reisverzekering?
Je kan een reisverzekering zien als een aanvulling op je zorgverzekering, omdat de zorgverzekeraar alleen de kosten in het buitenland vergoedt tegen het tarief in Nederland. Het kan gebeuren dat bepaalde medische kosten veel hoger zijn in het buitenland dan in Nederland.

Ik heb al een autoverzekering, moet ik dan ook nog een reisverzekering?
De dekking van een autoverzekering bij pech of een ongeval in het buitenland is beperkt. Daarnaast krijg je meestal geen vervangende auto bij een autoverzekeringMet een aanvullende reisverzekering voor hulp vervoersmiddel krijg je vaak wel een vervangende auto aangeboden. Verder wordt er geregeld dat je auto terug naar Nederland wordt gebracht. Als je zelf niet meer in staat bent om te rijden, dan wordt er ook vaak een vervangende bestuurder geregeld.

Ben ik ook tijdens stage of vrijwilligerswerk in het buitenland verzekerd?
Veel reisverzekeraars hebben een beperking in het aantal reisdagen. Je bent dan voor 45 of 60 reisdagen verzekerd. Als je langer naar het buitenland gaat, kun je ook kiezen voor een reisverzekering met een langere termijn. Verder moet je opletten of je verzekering dekking biedt, als je in het buitenland werkt of stage loopt. Er zijn speciale verzekeringen die dan wel dekking geven. Ga je vrijwilligerswerk in het buitenland doen? Neem dan voor de zekerheid contact op met je reisverzekering. Zij kunnen je uitsluitsel geven of vrijwilligerswerk onder de dekking valt. Een andere mogelijkheid is dat je via de organisatie waar je vrijwilligerswerk voor gaat doen een verzekering afsluit.

Is een weekendje weg in Nederland ook gedekt?
Een vakantie of een weekend-trip in eigen land is ook gedekt binnen een reisverzekering. Het is wel van belang dat je een bevestiging van je boeking van je vakantieverblijf kan laten zien om te bewijzen dat je werkelijk op vakantie was in Nederland.

reisverzekering vergelijken

Hoe zit het met diefstal van bagage?
Check altijd de polisvoorwaarden
van je reisverzekering voordat je op reis gaat. Veel verzekeraars eisen namelijk dat je alles moet hebben gedaan, om je spullen te beschermen. Bagage moet bijvoorbeeld altijd op de meest veilige plaats worden opgeborgen. Verzekeraars zijn hier heel streng in. Veel claims worden afgewezen, omdat verzekerden onvoldoende op hun spullen hebben gelet. Geld en kostbaarheden moet je bij je houden of in een kluis opbergen. Verder gelden er maxima voor de totale bagage en voor verschillende onderdelen zoals foto-apparatuur, sieraden, geld, fietsen etc. Als je bagage wordt gestolen of verloren raakt moet je dat altijd direct bij de plaatselijke politie aangeven. Mochten de plaatselijke autoriteiten niet meewerken, vraag dan aan de reisleiding of personeel van je geboekte accommodatie om een verklaring.

Wat verstaat men onder een eigen risico?
Met een eigen risico betaal je (een deel) van de schade zelf. Pas als de kosten hoger zijn dan het eigen risico, dan gaat de verzekeraar meebetalen. Het eigen risico is per gebeurtenis. Hoe hoger het door jou gekozen eigen risico, hoe lager de premie.

Waarom zijn er zoveel situaties uitgesloten?
Reisverzekeringen kennen de dikste polisvoorwaarden met de meeste uitsluitingen. Reisverzekeraars hebben zo veel regels opgesteld om misbruik te voorkomen. Bij reisverzekeringen wordt er namelijk relatief veel fraude gepleegd.

Welke onderdelen kun je het beste meeverzekeren bij een reisverzekering?
Ga je op wintersport dan moet je er uiteraard op letten dat het onderdeel wintersport gedekt is. Wie naar landen gaat waar de geneeskundige kosten bijzonder hoog kunnen oplopen, zoals de Verenigde Staten, Canada en Zwitserland, doet er verstandig aan geneeskundige kosten mee te verzekeren. Tenzij dit gedekt is in een aanvullende zorgverzekering. De basis zorgverzekering vergoedt de volledige kosten van spoedeisende zorg in Europese verdragslanden (EG-landen plus onder meer Turkije en Marokko). Voor niet-spoedeisende zorg geldt dekking tot het Nederlandse tarief.

Wanneer en hoe kan ik een reisverzekering afsluiten?
Je kan nog vlak voordat je op reis gaat een reisverzekering afsluiten. Je kan dit zelfs nog afsluiten op de luchthaven vlak voordat je vertrekt. Als je op het adres van bestemming bent aangekomen, dan is het niet meer mogelijk om een reisverzekering af te sluiten. Je kunt een reisverzekering afsluiten via PrijsCheck.nl.