• 35.000 ANDERENBesparen met PrijsCheck.nl

Veelgestelde vragen

Waarom is een uitvaartverzekering belangrijk?
Een uitvaart kost al gauw € 7.000,-. Een flink bedrag, dat niet iedereen zomaar kan betalen. Met een uitvaartverzekering verzeker je de kosten van een uitvaart, zodat je je nabestaande(n) hier niet mee hoeft te belasten. Je kiest zelf het bedrag waarvoor je de uitvaart wilt verzekeren op Prijscheck.nl.

Ben ik verplicht om een uitvaartverzekering af te sluiten?
Het afsluiten van een uitvaartverzekering is niet verplicht. Wel kan het afsluiten van een uitvaartverzekering rust geven en ruim 90 % van de Nederlanders ziet het afsluiten van een uitvaartverzekering als een morele plicht naar hun nabestaanden.

Wat kost een uitvaart/begrafenis/crematie?
Iedere begrafenis of crematie is anders. De één is uitgebreid, met alles erop en eraan. De andere is eenvoudig, met alleen dat wat nodig is voor een waardig afscheid. De gemiddelde uitvaart kost al gauw € 7.000,-. Als je je uitvaart een persoonlijke invulling wilt geven en afwijkt van de standaard uitvaart, kost dat vaak meer geld. Wil je een bijzondere kist, een apart grafmonument of net even wat andere rouwkaarten? Wil je meer gemak? Heb je liever wat langer de tijd bij de aula dienst? Of vindt de crematie ‘s avonds of op zaterdag plaats? Ook dan valt de rekening vaak (flink) hoger uit. Het is daarom lastig om in te schatten hoeveel een uitvaart nu precies kost. Om je te helpen, hebben wij een uitvaartverzekering vergelijker voor jou ontwikkeld.

Is een crematie duurder dan een begrafenis?
De kosten van zowel een begrafenis als een crematie hangen sterk af van jouw uitvaartwensen. Over het algemeen is cremeren niet duurder dan begraven. De kosten van een crematie bestaan uit het basistarief en de gekozen aanvullende diensten. Een begrafenis kan duurder uitvallen, omdat je te maken krijgt met grafkosten. Deze verschillen sterk per gemeente en kunnen oplopen tot duizenden euro’s. Daarnaast komen er bij een begrafenis nog kosten bij voor een grafmonument.

Wat doet een uitvaartverzorger precies?
Een uitvaartverzorger regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen. De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden.

Kan ik me ook verzekeren als ik ziek of gehandicapt ben?
Uitvaartverzekeraars bekijken dit per persoon. Mensen die weten dat ze binnen een half jaar komen te overlijden worden niet verzekerd maar mensen die slechts een lichte vorm van Astma hebben, zullen geen problemen ondervinden met het afsluiten van een uitvaartverzekering. Naast de ziekte spelen dus ook de levensverwachting en de huidige leeftijd hierbij een rol.

Kan ik mijn hele gezin verzekeren?
Ja dit is mogelijk. Het is per verzekeraar verschillend wie er voor welke kosten meeverzekerd kan worden. In de regel kunnen kinderen tot 18 jaar kosteloos worden meeverzekerd.

Hoeveel jaar kan ik premie betalen voor de uitvaartverzekering?
Je kunt per aanbieder zelf bepalen hoeveel jaar je premie betaalt. In de uitvaartverzekering vergelijker zie je automatisch per aanbieder tot welke leeftijd je een premie dient te betalen.

Wat gebeurt er als de looptijd van mijn verzekering verstreken is?
Als de looptijd van je verzekering is verstreken, betaal je geen premie meer. Je blijft daarna wél voor de rest van je leven gewoon verzekerd voor het door jou verzekerde bedrag.

Ik wil mijn verzekerd bedrag verhogen. Wat moet ik doen?
Om je verzekerd bedrag te verhogen kun je het beste contact opnemen met je verzekeraar.

Is online afsluiten voordeliger?
Ja. Wanneer je je uitvaartverzekering online afsluit, betaal je geen advieskosten. Je bepaalt zelf hoe jouw afscheid eruit moet zien. Daarna besluit je welk bedrag je wilt verzekeren en tenslotte kijk je of de premie die daarbij hoort, binnen je budget past. Je maakt online dan zelf de keuze, zonder advies van één van de adviseurs.

Wat is een overlijdenscodicil en waarom zou ik die invullen?
In een overlijdenscodicil leg je je laatste wensen vast. Je beschrijft hoe je jouw uitvaart geregeld wilt hebben. Wil je een begrafenis of crematie? Ook zet je er bijvoorbeeld in of je wilt dat er een rouwadvertentie wordt geplaatst. Een overlijdenscodicil kan je nabestaanden en de uitvaartonderneming helpen bij het regelen van je uitvaart.

Wat is het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering?
Met een overlijdensrisicoverzekering, dek je bepaalde financiële risico’s af. Bijvoorbeeld het (gedeeltelijk) aflossen van de hypotheek of een andere lopende lening na overlijden, zodat je partner en/of kinderen in het huis kunnen blijven wonen of met minder lasten achter blijven. Deze verzekering heeft een bepaalde looptijd tot wanneer je verzekerd bent, bijvoorbeeld tot je 65 jarige leeftijd. Als je 65 jaar bent heb je altijd premie betaald voor het verzekerde bedag en na je 65ste betaal je ook geen premie meer, maar ben je ook niet meer verzekerd. Met een uitvaartverzekering betaal je ook premie voor een bepaalde duur/periode maar als deze periode is voldaan dan blijft de verzekering bestaan tot het moment dat je komt te overlijden, een uitvaartverzekering dekt dan de kosten van de uitvaart. Dus een overlijdensrisicoverzekering heeft een dekking voor een bepaalde periode en een uitvaartverzekering heeft een levenslange dekking. En beide dekken ze verschillende soorten risico’s af.

Vrijstelling box 3 uitvaartverzekering
In Nederland moet je belasting betalen als je een vermogen hebt van meer dan € 21.139. Bij de jaarlijkse belastingaangifte krijg je in box 3 de vraag of je meer vermogen hebt dan € 21.139. Als dat zo is, moet je daar belasting over betalen.

Hoeveel is de belasting?
De belasting in box 3 is 1,2%. Stel je hebt een vermogen van € 35.000 euro. Over het deel van € 21.139 hoef je geen belasting te betalen. € 35.000 – € 21.139 = € 13.861. Over deze € 13.861 moet je 1,2% belasting betalen. In dit voorbeeld betaal je aan de belasting € 274 (afgerond).

Overige tips

Wil jij weten waar je aan toe bent en waar je aan moet denken? Lees onderstaande tips of bekijk de checklist uitvaart:

Bespreek tijdig wensen en zet ze op papier;

 • Ga na uit welke onderdelen een uitvaart bestaat en wat er mogelijk is;
 • Bedenk hoe de kosten betaald moeten worden (verzekering, eigen geld) en check welke onderdelen de uitvaartverzekering dekt en wat moet worden bijbetaald;
 • Regel het gezamenlijk, maar geef één persoon de eindverantwoordelijkheid. Vraag iemand die wat verder weg staat van de overledene en ‘ervaring’ heeft;
 • Bepaal zelf of het klikt en ga niet zonder meer af op eerdere ervaringen met een uitvaartverzorger of aanbeveling door ziekenhuis of verzekering;
 • Vraag wie de dienst gaat begeleiden;
 • Laat je niet sturen of overrompelen door de uitvaartverzorger, als je het idee hebt dat er extraatjes in je maag worden gesplitst. Blijf dicht bij de wensen van de overledene en/of nabestaande(n). Heb je meer tijd nodig, neem die dan;
 • Vaak is er wat aan de prijs te doen. Kies een andere optie of regel onderdelen zelf. Let op: een standaardonderdeel schrappen leidt niet altijd tot lagere kosten;
 • Vraag vooraf een schriftelijk gespecificeerd overzicht van alle kosten;
 • Loop op de dag van de uitvaart alle gemaakte afspraken na met de uitvaartverzorger;
 • Zorg voor een up-to-date adressenbestand van vrienden en familie en stuur ter controle een aan jezelf geadresseerde rouwkaart via de rouwenvelop;
 • Is er een spreker voor het levensverhaal, vraag dat verhaal van tevoren op papier;
 • Zorg voor de originele cd met de muziek: soms wordt een gekopieerde cd of usb-stick niet geaccepteerd. Maak heel duidelijk welk nummer moet worden gespeeld;
 • Laat de uitvaartondernemer bij zijn eindnota de nota van de begraafplaats of het crematorium toevoegen.

Top 3 uitvaartverzekeringen

Yarden
Monuta
Dela

Mijn Laatste Wensen uitvaartverzekering

Monuta

DELA Basis
V.a. € 1,99 per maand
V.a. € 4,84 per maand
V.a. € 4,38 per maand
Bedrag € 1500,-
Bedrag € 5000,-
Bedrag € 5500,-
Termijn tot 85 jaar
Termijn tot 80 jaar
Looptijd levenslang
Bekijk direct >>>
Bekijk direct >>>
Bekijk direct >>>