• 35.000 ANDERENBesparen met PrijsCheck.nl

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering, ook wel een begrafenisverzekering genoemd, is een verzekering die bij het overlijden van de verzekerde een geldbedrag of een dienst uitkeert. Hoewel je de verzekering afsluit op je eigen leven, doe je dit voornamelijk voor je nabestaanden. Zij worden op deze manier niet geconfronteerd met torenhoge uitvaartkosten. Ondanks het feit dat we allemaal wel weten dat een uitvaart erg duur is, is slechts 70% van alle Nederlanders hiervoor verzekerd. Hiervan kiest iets minder dan de helft voor een uitkering in geld. Naast financiële overwegingen wordt een uitvaartpolis ook mede vanuit emotionele overwegingen afgesloten. Sommigen regelen alles tot in detail, anderen kiezen voor een standaardpakket of een geldbedrag.

Verschillende uitvaartverzekeringen

Een uitvaartverzekering is een complex product, ook mede vanwege het feit dat er zoveel diverse soorten zijn. De meeste consumenten weten wel wat een natura uitvaartverzekering en een kapitaal uitvaartverzekering inhoudt, maar er zijn ook nog andere varianten als bijvoorbeeld de natura sommen en combinatie uitvaartverzekering. Door het ruime aanbod vinden consumenten het vaak lastig een keuze te maken en dat begrijpen wij. Welke het meeste geschikt is hang af van je situatie en wensen. Er zijn vier soorten uitvaartverzekeringen:

1. Natura-uitvaartverzekering

Een natura uitvaartverzekering keert geen geld uit, maar vergoedt diensten en producten van je uitvaart. Hierdoor hebben je nabestaanden geen omkijken naar de financiële afwikkeling van je uitvaart. De kosten van de uitvaart zijn gedekt en de verzorging van je uitvaart is meestal ook geregeld. Veel natura uitvaartverzekeringen kennen een basispakket en een pluspakket. Het basispakket bestaat uit in elk geval de kist (vaak een goedkope), de verzorging en de opbaring van de overledene. Overige diensten in het basispakket verschillen per verzekeraar. Wil je een speciale kist, een steen voor op het graf en bijvoorbeeld een advertentie in de krant? Dan dien je dit vaak middels het pluspakket te regelen. Het is heel belangrijk om vooraf goed te bepalen wat er binnen de dekking van de verzekering valt zodat de nabestaanden niet alsnog te maken krijgen met extra kosten achteraf.

2. Kapitaalverzekering

Bij een kapitaalverzekering is een vast bedrag verzekerd. Dat bedrag wordt uitgekeerd aan de nabestaanden zodra je overlijdt. Je kunt zelf vooraf aangeven aan welke nabestaanden het bedrag uitgekeerd moet worden. De nabestaanden kunnen vervolgens de uitvaart regelen in overeenstemming met jouw wensen. Het uitgekeerde bedrag kan gebruikt worden voor de rekening van de uitvaartondernemer of voor andere kosten in verband met de begrafenis of crematie. Het is niet verplicht om dit bedrag daarvoor te gebruiken. Ook voor deze verzekering betaal je maandelijks een premie of kun je eenmalig een bedrag storten.

3. Combinatie-uitvaartverzekering

Eigenlijk zegt de naam het al een beetje, het is een combinatie van de twee verschillende soorten uitvaartverzekeringen die hierboven beschreven zijn, namelijk de natura polis en de kapitaal polis. Met een natura polis verzeker je producten en diensten, terwijl met een kapitaal verzekering er een geldbedrag verzekerd wordt. Bij een combinatie uitvaartverzekering worden dan ook beide polissen verzekert, een deel in natura en een deel in geld.

4. Natura – sommenverzekering

Bij deze vorm verzeker je een bedrag dat is bedoeld voor de uitvaart. De kosten van de uitvaart kunnen vervolgens gedeclareerd worden bij de uitvaartverzekeraar. De natura sommen-verzekering kan gezien worden als een variant op de kapitaalverzekering. Een natura sommen-verzekering is bedoeld voor mensen die niet vast willen zitten aan de pakketten van verzekeraars, maar wel de zekerheid willen hebben dat de nabestaanden het geld ook echt besteden aan de uitvaart. Belangrijk is wel dat door inflatie de kosten van de uitvaart steeds hoger worden, terwijl je verzekerde bedrag niet hoger wordt. Het is daarom goed om iedere 2 tot 5 jaar te bekijken of je verzekerde bedrag nog volstaat.

Geen overlijdensrisicoverzekering!

Het komt vaak voor dat een uitvaartvaartverzekering wordt verward met een overlijdensrisicoverzekering. Echter kun je deze twee verzekeringen niet met elkaar vergelijken. Een overlijdensrisicopolis keert alleen een bedrag uit als de verzekerde gedurende de looptijd van de verzekering komt te overlijden. Een uitvaartverzekering keert altijd uit. Een ander verschil is dat diegene die de uitkering ontvangt (de begunstigde) bij een overlijdensrisicoverzekering vrij is in de besteding van het geld. Bij een uitvaartverzekering moet dit gebruikt worden voor de uitvaart.

Top 3 uitvaartverzekeringen

Yarden
Monuta
Dela

Mijn Laatste Wensen uitvaartverzekering

Monuta

DELA Basis
V.a. € 1,99 per maand
V.a. € 4,84 per maand
V.a. € 4,38 per maand
Bedrag € 1500,-
Bedrag € 5000,-
Bedrag € 5500,-
Termijn tot 85 jaar
Termijn tot 80 jaar
Looptijd levenslang
Bekijk direct >>>
Bekijk direct >>>
Bekijk direct >>>