• 35.000 ANDERENBesparen met PrijsCheck.nl

Wat kost een uitvaart?

Vragen als; Wat kost een uitvaart of wat kost een begrafenis of crematie, worden over het algemeen heel veel gesteld.

De wensen met betrekking tot de uitvaart verschillen per persoon. De ene wil het simpel houden, terwijl iemand anders kiest voor een zeer uitgebreide en kostbare uitvaart. Elke kleine toevoeging aan de uitvaartdienst kost geld. Zodra de nabestaanden een uitvaartdienst plannen, schrikken ze van de hoogte van de kosten die uitvaartondernemers vragen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat wij Nederlanders zoveel geld uitgeven aan het laatste afscheid, dat de uitvaart op nummer 2 komt (onder de bruiloft) van het lijstje met duurste vieringen in/van het leven. Uitvaartverzekeringen zijn de enige verzekeringen waarvan je zeker weet dat ze ooit uit zullen keren en in die zin zijn ze bijzonder: Het gaat niet alleen om het risico van overlijden, maar het gaat om de zekerheid dat de plechtigheid betaald kan worden zonder dat een van de nabestaanden de rekening gepresenteerd zal krijgen. Daarom loont uitvaartverzekering vergelijken altijd voor uw nabestaanden.

Bereken de kosten voor een uitvaart

Met onderstaande tool kun je eenvoudig de kosten voor een uitvaart berekenen.

Begrafenis of crematie?

Het is algemeen bekend dat een begrafenis over het algemeen iets duurder is dan een crematie. Dat heeft vooral te maken met de kosten die er achteraf worden gemaakt. De begrafenis wordt als het gevolg hiervan iets duurder. Houd er aan de andere kant rekening mee dat een crematie gemakkelijk duurder uit kan vallen wanneer je een dure kist uitzoekt, terwijl de begrafenis voordeliger uit kan vallen wanneer het aantal gasten beperkt is. De kosten van de uitvaart hangen sterk af van je wensen.

Wat kost een eenvoudige uitvaart?

De kosten voor een uitvaart zijn de laatste jaren enorm gestegen. Natuurlijk wil je op een waardige wijze afscheid nemen. Maar dit moet financieel gezien wel mogelijk zijn. Niet iedereen wil een grote uitvaart, soms wordt er ook gekozen voor een uitvaart in besloten kring. De keuze voor een kleine uitvaart kan vanuit financiële of emotionele redenen voortkomen. Volgens de consumentenbond kost een gemiddelde uitvaart in Nederland tussen de € 5.000,- en € 8.000,-. Hoe kan men een begrafenis of crematie goedkoop maken? Kan het goedkoop gemaakt worden? Dit is de vraag die vele mensen stellen. Een begrafenis kost geld. Hoe je het ook draait of keert, er zijn kosten aan verbonden.

Wat krijg je voor je geld?

De grote vraag is uiteraard; wat krijgt men voor zijn geld? Bij de goedkopere uitvaarten zitten enkel basisdiensten inbegrepen. Dit wil zeggen dat enkel het hoogstnoodzakelijke gebeurt. Al dan niet met een afscheidsplechtigheid in een aula (indien de gekozen formule een afscheidsplechtigheid omvat). Een kerkelijke plechtigheid kost geld. Indien de begrafenisondernemer over een aula beschikt, kan het zijn dat dit ook in het pakket inbegrepen zit. Het is fout te denken dat men bij het kiezen van een budget begrafenis of goedkope begrafenis, een uitvaart zal krijgen die men meestal te zien krijgt. Deze goedkope begrafenis kent geen grote dure kist, veel rouwbrieven, veel bidprentjes en veel bloemstukken. Enkel de basis gebeurt. Dat wil zeggen dat de begrafenisondernemer de begrafenis bespreekt. Veelal moet alles gebeuren volgens het plan dat het best past voor de begrafenisondernemer in kwestie. Een eenvoudige uitvaart kost gemiddeld tussen de € 1500,- en € 4500,-.

Tips voor een zo goedkoop mogelijke uitvaart:

 • Besluit om bijtijds je eigen uitvaart te bespreken met familieleden, of zelfs vooraf zelf te regelen. Het is helemaal niet gek om dit al op jonge leeftijd te doen, de dood komt immers veelal onverwacht;
 • Laat je geen dure kist door familie, vrienden of verzekeraar aanpraten bij een overlijden. Het voegt aan het leven van de persoon die overleden is, immers niets toe. Kies de goedkoopste kist of bouw de kist zelf. De buitenkant en de binnenkant van een eenvoudige kist, kan versierd worden met persoonlijke elementen, zoals: bijzondere teksten teksten van de nabestaanden, foto’s, tekeningen, bloemen, knuffels etc;
 • Wil je echt bezuinigen? Dan kun je ook een kant-en-klaar bouwpakket voor een doodskist aanschaffen. Dit zijn, zoals de naam al doet vermoeden, kant-en-klare wandjes van een doodskist die door personen zelf in elkaar gezet kunnen worden;
 • Bestel geen standaard bloemstukken, maar vraag iedereen om een enkele bloem naar keuze mee te nemen. Vervolgens kunnen de nabestaanden na afloop een voor een bloem  ter afscheid op de kist leggen;
 • Wil je toch bloemstukjes, maar wil je hier niet veel geld aan uitgeven? Maak deze dan zelf, samen met je familie;
 • Bestel geen rouwkaarten, maar schrijf een persoonlijk bericht op de computer;
 • Verstuur het overlijdensbericht aan vrienden en relaties in een gewone niet gesloten envelop;
 • Plaats geen rouwadvertenties in kranten als dit niet nodig is. ( deze kosten kunnen ontzettend oplopen)
 • Nodig niet te veel mensen uit;
 • Een crematie is over het algemeen goedkoper dan begraven;
 • As uitstrooien is goedkoper dan een urn laten bijzetten;
 • Dragers van een kist (via het uitvaartcentrum) kosten een hoop geld extra. Je kunt er ook voor kiezen om de kist te laten dragen door familie of vrienden of kennissen. De kist kan ook naar de laatste rustplaats gereden worden op een baar, dit is veel goedkoper dan ingehuurde dragers;
 • Bestel geen volgauto’s;
 • Ontvang bezoek voor koffie en cake na afloop bij jou thuis. Dit is niet alleen goedkoper, maar ook veel persoonlijker.
 • Je kunt thuis ook speeches houden, gedichten voordragen, praten over de overledene, foto’s bekijken, het leven van de overledene vieren en gedenken (dit hoeft echt niet persé in een aula)
 • Als laatste tip willen wij van PrijsCheck je meegeven dat je een leeg fotoboek of notitieboek kunt gebruiken als condoleance register. Tevens is het ook mogelijk om internet een condoleance register te openen, waar mensen een reactie kunnen achterlaten.

Wat kost een gemiddelde uitvaart?

De meeste ‘Nederlanders’ kiezen voor een gemiddelde uitvaart. De kosten voor een gemiddelde uitvaart liggen gemiddeld tussen de €5000,- en € 8000,-. Wat in het basispakket zit wisselt: soms zijn bijvoorbeeld de rouwauto of het condoleanceregister inbegrepen. Kosten voor het opbaren, kist, vervoer, uitvaartplechtigheid en condoleance, bloemen, rouwkaarten en -advertenties en de wettelijke formaliteiten horen meestal niet tot het basistarief en komen apart op de rekening. Tot slot zijn er de kosten van het begraven: grafsteen, graf maken, grafrechten en onderhoud. Of die van de crematie, urn, verstrooiing dan wel bijzetting.

Waaruit bestaan de gemiddelde kosten van een uitvaart?

Uiteraard kun je een uitvaart zo duur maken als je zelf wilt. Hieronder staan van de grootste kostenposten voor een uitvaart de gemiddelde kosten:

 • Basistarief uitvaartverzorger begrafenis/crematie gemiddeld € 1500,-;
 • Advertentie in regionaal dagblad gemiddeld € 500,-;
 • 100 rouwkaarten (zonder porto) gemiddeld € 250,-;
 • Overbrengen van overledene naar rouwcentrum of woonhuis € 200,-;
 • Kist gemiddeld € 1000,-;
 • Opbaren in het uitvaartcentrum incl. condoleantiebezoek gemiddeld € 500,-;
 • Laatste vervoer overledene per rouwauto (staatsievervoer) gemiddeld € 200,-;
 • Bloemstuk op kist gemiddeld € 120,-;
 • Begraafkosten begraafplaats of gebruik Crematorium gemiddeld € 1000-,;
 • 100 personen koffie met cake na uitvaart gemiddeld € 355,-;
 • 100 bedank kaarten (zonder porto) gemiddeld € 260,-;

Deze gemiddelde kosten zijn alleen voor de uitvaart. Kosten voor een grafsteen (+ huur graf) of een urn komen daar nog bij. Let er ook op dat deze kosten per gemeente weer kunnen verschillen.

Wat kost een uitgebreide uitvaart?

Een uitvaart kan zo uitgebreid worden gemaakt als je maar wilt. Bijvoorbeeld door te kiezen uit een massief eiken kist, extra tijd in de aula of koffiekamer, een rouwstuk dat de kist helemaal bedekt of champagne en hapjes in plaats van koffie met cake. Een uitgebreide uitvaart heb je vanaf gemiddeld € 12000,- tot zo gek je het zelf wilt maken.

De duurste uitvaartverzekering ooit

Op 24 februari 1989 werd de Japanse keizer Hirohito in het keizerlijk mausoleum Hachioji in Japan begraven. De begrafenis, die destijds ongeveer 80 miljoen gulden kostte, werd bijgewoond door afgevaardigden uit 163 landen en was waarschijnlijk de duurste uitvaart ooit.

Jij bepaalt zelf de prijs!

Iedereen bepaalt natuurlijk zelf hoe zijn/haar uitvaart er uit moet komen zien en voor welke prijs, toch moeten we niet vergeten dat het om mensen gaat. Dat de uitvaart onderdeel is van het afscheid nemen en het rouwproces.

Top 3 uitvaartverzekeringen

Yarden
Monuta
Dela

Mijn Laatste Wensen uitvaartverzekering

Monuta

DELA Basis
V.a. € 1,99 per maand
V.a. € 4,84 per maand
V.a. € 4,38 per maand
Bedrag € 1500,-
Bedrag € 5000,-
Bedrag € 5500,-
Termijn tot 85 jaar
Termijn tot 80 jaar
Looptijd levenslang
Bekijk direct >>>
Bekijk direct >>>
Bekijk direct >>>