• 35.000 ANDERENBesparen met PrijsCheck.nl

Opstalverzekering dekking

Een opstalverzekering wordt ook wel een woonhuisverzekering genoemd. Met een opstalverzekering verzeker je je woonhuis en de daarbij behorende onroerende zaken tegen schade als gevolg van bijvoorbeeld brand, storm en inbraak. Iedere huiseigenaar doet er verstandig aan om een opstalverzekering af te sluiten. Indien je een hypotheek hebt, is een opstalverzekering zelfs verplicht. Met een opstalverzekering is niet alleen het woonhuis verzekerd, maar meestal ook de onroerende goederen die bij het huis horen. Denk hierbij aan de schuur, schutting, c.v., leidingen en sanitair. Voor een ieder die een koopwoning met een hypotheek heeft is de opstalverzekering zelfs een verplichte verzekering, maar wat is nou precies de opstalverzekering dekking en waar moet je rekening mee houden? Dat vertellen wij jou allemaal op deze pagina.

opstalverzekering vergelijken

Opstalverzekering wat is gedekt

Opstalverzekering wat is verzekerd? Om uit te zoeken wat er precies gedekt is onder jouw opstalverzekering is er een eenvoudig regel. Alles wat vast zit aan het huis en je niet zo maar kunt weghalen zonder te beschadigen, hoort bij het huis zelf. Alle spullen die je op kunt pakken en mee kunt nemen vallen namelijk onder een inboedelverzekering. De vloer is ook vaak lastig. Als je klik-laminaat hebt wat je kunt meeverhuizen valt dit onder de inboedelverzekering. Ligt de vloer vastgelijmd of vastgespijkerd? Dan hoort het bij het woonhuis en dus de opstalverzekering. Bij het afsluiten van een opstalverzekering kun je kiezen uit verschillende vormen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om ook glas mee te verzekeren. Sommige opstalverzekeringen hebben standaard al de glasdekking opgenomen. Maar ook zaken als de fundering zijn meestal niet standaard meegenomen in de dekking. Het zogenaamde catastroferisico is bijna altijd uitgesloten in een standaard opstalverzekering.

Opstalverzekering stormschade

Een omgevallen boom, schade aan je schuur of weggewaaide dakpannen. De schade moet veroorzaakt zijn door windstoten van minimaal 14 meter per seconde, ofwel windkracht 7. Dien je bij je verzekeraar een claim in onder de noemer ‘stormschade’, dan wordt er in de meeste gevallen gecontroleerd of er daadwerkelijk sprake was van storm op jouw locatie. Indien je schade hebt aan je eigendommen door een storm is het belangrijk voor de verzekering dat je direct nadat de storm is gaan liggen, vast legt wat de schade is. Maak foto’s en neem maatregelen om verdere schade te voorkomen.

Opstalverzekering schutting

Schade schutting opstalverzekering. Het claimen van stormschade kan erg omslachtig zijn. De grootste schadepost is meestal schade aan de woning, hiervoor kun je terecht bij de opstalverzekering. Eventuele schade aan bijvoorbeeld meubels valt onder de inboedelverzekering (indien de meubels binnen hebben gestaan). Schade aan de tuinmeubels op het terras wordt meestal niet vergoed. Hiervoor kan wel weer een aparte tuinverzekering worden afgesloten. Beschadigde planten of een verwoestte vijver vallen overigens wél onder de inboedelverzekering. Een ander opmerkelijk geval: Stormschade aan een schutting wordt normaliter gewoon gedekt. Maar staat de schutting op een erfscheiding, zoals vaak het geval is, dan zal je vaak slechts 50% van de schade uitgekeerd krijgen. Het kan ook zijn dat de verzekeraar je aanbiedt de schade in natura te herstellen. De verzekeraar zal dan een deskundige inschakelen die de schade professioneel gaat herstellen.

opstalverzekering vergelijken

Opstalverzekering fundering

Bij het vergelijken en afsluiten van een opstalverzekering krijg je vaak de keuze of je de fundering wilt meeverzekeren. Als je schade aan jouw huis hebt, door bijvoorbeeld een brand of storm, is er in de meeste gevallen niets aan de hand met jouw fundering. De fundering zit onder de grond en loopt dus niet zo snel schade op. Als de fundering niet standaard is meeverzekerd, moet je meestal aangeven wat voor fundering je hebt (met of zonder heipalen). Verzeker je de fundering mee dan gaat niet alleen het verzekerde bedrag omhoog, maar ook de premie.

Opstalverzekering garagebox

Een opstalverzekering sluit je af voor je woning. In veel gevallen rekenen verzekeraars losse garageboxen ook mee in de opstalverzekering. Indien de garagebox verder van je huis staat, dan is het raadzaam om even extra de polisvoorwaarden te lezen of dit na te vragen voordat je wat gaat verzekeren. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je het meldt bij je verzekeraar.

Opstalverzekering lekkage

Opstalverzekering lekkage dak of opstalverzekering lekkage badkamer. Of je nou een lekkage aan je dak of aan je badkamer hebt, in de meeste gevallen valt dit gewoon onder je opstalverzekering. De enige uitzondering voor uitbetaling is als het gaat om een lekkage die je had kunnen voorkomen. Een voorbeeld hiervan is als je op vakantie gaat en je tapt de waterleiding niet af, of als je waterleidingen slecht zijn onderhouden. De schade die dit soort lekkages veroorzaken, vallen niet onder de dekking opstalverzekering. Omdat verzekeraars onderling nogal kunnen verschillen wat betreft dekking in geval van lekkage, is het verstandig om de voorwaarden van verschillende opstalverzekeringen te vergelijken. Wil je weten waarvoor jouw opstalverzekering dekking biedt in geval van lekkage? Controleer dan de polisvoorwaarden. De volgende situaties worden WEL gedekt:

  • Schade door lekkage van de centrale verwarming, waterleidingen of hierop aangesloten installaties.
  • Schade door lekkage van daken, dakgoten of bovengrondse afvoerpijpen in huis.
  • Schade door lekkage als gevolg van het kapotvriezen van cv- of waterleidingbuizen.
  • Schade als gevolg van een lekkage bij de buurman. Mocht je opstalverzekering hier geen dekking voor bieden, dan kun je de schade wellicht op de aansprakelijkheidsverzekering van je buurman verhalen.

Opstalverzekering zonnepanelen

Zonnepanelen worden door steeds meer aangeschaft. Aangezien zonnepanelen aan het huis zitten, betekent dat dat ze onder de opstalverzekering vallen. Dat geldt ook voor alle andere spullen die vastzitten in of aan het huis en je niet zomaar kunt weghalen. Het is belangrijk om de zonnepanelen via je opstalverzekering mee te verzekeren, zodat je bij schade niet met hoge kosten te maken krijgt.

opstalverzekering vergelijken

Voordelen opstalverzekeringen vergelijken op PrijsCheck

  • Duidelijk en transparant; geen moeilijke teksten;
  • Vind in minder dan 1 minuut de juiste opstalverzekering;
  • PrijsCheck op basis van prijs EN kwaliteit.