• 35.000 ANDERENBesparen met PrijsCheck.nl

Veelgestelde vragen

Opstalverzekeringen vergelijken is al ingewikkeld genoeg. Daar wil je natuurlijk niet ook nog eens veel lastige vragen tegen komen. PrijsCheck probeert jou daarom alles te laten begrijpen. Mocht je iets niet begrijpen bekijk dan de veelgestelde vragen of stel je vraag aan ons via de chat.

Wat is een opstalverzekering?
De opstalverzekering wordt ook vaak de woonhuisverzekering genoemd. Met deze verzekering ben je verzekerd voor de schade van bijvoorbeeld brand aan je woonhuis. Ook schade aan bij het huis behorende garage, schuur, schutting en omheining vallen over het algemeen onder de dekking van de opstalverzekering. Anders kun je deze extra meeverzekeren (tegen een meerpremie). Veel verzekeraars eisen wel dat het verzekerde huis bewoond is.

opstalverzekering vergelijken

Is het verplicht om een opstalverzekering af te sluiten?
Schade aan je huis kan grote financiële gevolgen hebben. Je kunt je hiertegen verzekeren met een opstalverzekering. Deze verzekering wordt vaak verplicht op het moment dat je een koophuis koopt.

Ik woon in een appartement met een Vereniging van Eigenaren, heb ik een opstalverzekering nodig?
Voor een appartementencomplex moet op grond van de wet één gezamenlijke opstalverzekering zijn afgesloten. Deze wordt afgesloten door de Vereniging van Eigenaren (VvE). De premie wordt gedeeld door de appartementseigenaren.

Welke factoren bepalen de hoogte van de premie?
De opstalverzekeraar bepaalt de premie aan de hand van een aantal factoren: Waar je woont, de herbouwwaarde van je woning, de dekking, je schadeverleden en of je garantie tegen onderverzekering hebt. Bij sommige verzekeraars spelen ook eventuele preventiemaatregelen zoals rookmelders mee in de berekening van de premie (hoe veiliger het huis, hoe meer korting).

Herbouwwaarde berekenen voor de opstalverzekering?
Als je een opstalverzekering afsluit, is het goed om de herbouwwaarde te berekenen. Sommige woonverzekeraars hebben daar een standaard systeem voor. Het bedrag dat daar uitkomt, is ook het bedrag dat verzekerd wordt. Bij andere verzekeraars ben je voor een vast bedrag verzekerd. Het is verstandig om te controleren of dat genoeg is. Als je een herbouwwaardemeter gebruikt, krijg je bij veel verzekeraars garantie tegen onderverzekering. Je hebt dan de garantie dat je niet voor een te laag bedrag bent verzekerd.

Wat is onderverzekering?
Van onderverzekering is bij een woonhuis- of inboedelverzekering sprake wanneer het verzekerde bedrag lager is dan de herbouwwaarde van je woning, respectievelijk de werkelijke nieuwwaarde van je inboedel.

opstalverzekering vergelijken

Wat is indexatie?
In de loop van de tijd kan de herbouwwaarde van je woning stijgen of dalen. Dit hangt samen met de prijsstijgingen- of dalingen van materiaal en arbeid (inflatie/deflatie). Het is belangrijk om regelmatig te checken of de verzekerde waarde nog klopt. Vaak bestaat de mogelijkheid van indexatie. Dat houdt in dat de verzekerde waarde van de opstalverzekering op jaarbasis automatisch met een paar procent verhoogd of verlaagd wordt. Het is vaak aan te raden om een verzekering te kiezen met deze indexatie.

Wat is BORG-beveiliging?
Je kunt in je huis een alarmsysteem laten aanleggen. Dit kun je laten doen door een BORG beveiligingsbedrijf. Deze beveiligingsbedrijven geven BORG-certificaten uit, waarmee je kunt aantonen dat het alarmsysteem deskundig en betrouwbaar is aangelegd. Een aantal opstalverzekeraars geven korting op de premie van de opstalverzekering wanneer je kunt aantonen dat je een BORG-certificaat heeft.

Wanneer heb ik een aparte glasverzekering nodig?
Vaak is glas meeverzekerd bij uw opstalverzekering. Maar heeft u een glasverzekering nodig? Voor eigenaren is het verstandig om glas te verzekeren, wanneer deze niet is meeverzekerd in de opstalverzekering. Sommige huizen hebben speciaal glas, het is dan te overwegen om een aparte glasverzekering te nemen. Voor particulieren geldt dat wanneer je in een relatief dure woning woont een losse glasverzekering voordeliger kan zijn. Bij een losse glasverzekering betaal je namelijk een vast bedrag in plaats van een promillage van de herbouwwaarde van je woning.

Ik ga verhuizen, wat nu?
Je kunt de verzekering bij verkoop beëindigen op de datum van overdracht bij de notaris. Ook kun je de verzekering laten doorlopen ten behoeve van de nieuwe eigenaar, die zich binnen een maand moet melden als nieuwe eigenaar bij de verzekeraar. Verwacht je dat je huis voor langere tijd leegstaat? Geef dit door aan je verzekeraar. Veel verzekeraars hebben voor leegstaande huizen een beperkte dekking. Als je je nieuwe huis graag wilt verzekeren bij je huidige opstalverzekeraar, moet je je nieuwe adres tijdig doorgeven aan je verzekeraar. Houdt er uiteraard wel rekening mee dat de premie kan wijzigen, omdat het risico voor de verzekeraar groter of kleiner wordt. Laat de verzekering ingaan op de dag van de overdracht, niet op de dag van de verhuizing.

opstalverzekering vergelijken

Wat is de opzegtermijn van mijn opstalverzekering?
Verzekeringen die na 1 januari 2010 zijn afgesloten of verlengd, lopen altijd 1 jaar. Daarna kun je ze iedere dag opzeggen met 1 maand opzegtermijn. Als je bijvoorbeeld op 1 januari opzegt, dan loopt de opstalverzekering 1 februari af. Heb je nog een oude verzekering die je voor meerdere jaren (bijvoorbeeld 5 of 10 jaar) is afgesloten? Dan moet je eerst het contract afmaken en kun je daarna ook iedere dag je opstalverzekering opzeggen met 1 maand opzegtermijn.