• 35.000 ANDERENBesparen met PrijsCheck.nl

Wat is een Opstalverzekering

Een opstalverzekering wordt ook wel een woonhuisverzekering genoemd. Met een opstalverzekering verzeker je je woonhuis en de daarbij behorende onroerende zaken tegen schade als gevolg van bijvoorbeeld brand, storm en inbraak. Iedere huiseigenaar doet er verstandig aan om een opstalverzekering af te sluiten. Indien je een hypotheek hebt, is een opstalverzekering zelfs verplicht. Met een opstalverzekering is niet alleen het woonhuis verzekerd, maar meestal ook de onroerende goederen die bij het huis horen. Denk hierbij aan de schuur, schutting, c.v., leidingen en sanitair. Voor een ieder die een koopwoning met een hypotheek heeft is de opstalverzekering zelfs een verplichte verzekering.

opstalverzekering vergelijken

Wat valt er onder een opstalverzekering?

Om uit te zoeken wat er precies gedekt is onder jouw opstalverzekering is er een eenvoudig regel. Alles wat vast zit aan het huis en je niet zo maar kunt weghalen zonder te beschadigen, hoort bij het huis zelf. Alle spullen die je op kunt pakken en mee kunt nemen vallen namelijk onder een inboedelverzekering. De vloer is ook vaak lastig. Als je klik-laminaat hebt wat je kunt meeverhuizen valt dit onder de inboedelverzekering. Ligt de vloer vastgelijmd of vastgespijkerd? Dan hoort het bij het woonhuis en dus de opstalverzekering. Bij het afsluiten van een opstalverzekering kun je kiezen uit verschillende vormen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om ook glas mee te verzekeren. Sommige opstalverzekeringen hebben standaard al de glasdekking opgenomen. Maar ook zaken als de fundering zijn meestal niet standaard meegenomen in de dekking. Het zogenaamde catastroferisico is bijna altijd uitgesloten in een standaard opstalverzekering.

Soorten opstalverzekeringen

Opstalverzekeringen kun je onderverdelen naar de geboden dekking. Voor iedere opstalverzekering geldt dat alleen dekking geboden wordt als de schade is veroorzaakt door een aantal in de voorwaarden beschreven oorzaken. Dus schade is niet altijd gedekt. Alhoewel niet alle verzekeringsmaatschappijen dezelfde indeling aanhouden, zijn er in de basis 4 verschillende soorten opstalverzekeringen (brandverzekering, uitgebreide opstalverzekering, extra uitgebreide opstalverzekering en meest uitgebreide opstalverzekering (all risk). Deze opstalverzekeringen worden hieronder beschreven.

opstalverzekering vergelijken

1. Brandverzekering

Zoals de naam al aangeeft, biedt een brandverzekering dekking tegen schade door brand. Vaak valt schade door het blussen van de brand, blikseminslag en ontploffing ook binnen de dekking. Tegenwoordig wordt niet meer vaak voor een brandverzekering gekozen. Er zijn andere opstalverzekeringen op de markt waarbij – tegen een gering hogere premie – veel meer risico’s afgedekt worden dan brand alleen;

2. Uitgebreide opstalverzekering

De uitgebreide opstalverzekering biedt dekking tegen schade als gevolg van brand, ontploffing, rook en roet, blikseminslag, neerstortende vliegtuigen, vandalisme, omvallen van bomen, kranen en heistellingen, aanrijding en aanvaring, diefstal en (poging tot) inbraak, storm (ten minste windkracht 7) en schade dóór scherven van ruiten en spiegels;

3. Extra uitgebreide opstalverzekering

De extra uitgebreide opstalverzekering biedt dekking tegen schade als gevolg van de gebeurtenissen genoemd bij de uitgebreide opstalverzekering. Daarnaast wordt dekking geboden bij: schroei-, zeng- en smeltschade, schade door neerslag die via de begane grond of de openbare weg binnenstroomt en hak- en breekwerk dat verricht moet worden om een defect in de waterleiding op te sporen en reparatie daarvan;

4. Meest uitgebreide opstalverzekering (all risk)

De meest uitgebreide (all risk) opstalverzekering biedt dekking tegen ieder onverwacht plaatsvindend evenement. Hierbij gelden echter een aantal uitsluitingen. Hierbij moet je denken aan: schade aan de fundering van de woning (dient vaak extra verzekerd te worden), schade aan het glas (dient vaak extra verzekerd te worden), schade door overstromingen, schade door aardbevingen, schade door molest (oorlogsgeweld) en schade door atoomkernreacties. Let op: de genoemde dekkingen hoeven niet bij iedere verzekeraar te gelden! PrijsCheck raadt je aan om – voordat je een opstalverzekering afsluit – altijd goed de voorwaarden te checken qua geboden dekking.

Voor welk bedrag verzekeren?

Je hebt vast al vaker nagedacht wat de juiste opstalverzekering met bijbehorende dekking voor jou zal zijn. Het is van groot belang dat je bij het afsluiten van de verzekering de juiste waarde van je opstalverzekering opgeeft. Is dit bedrag te laag, dan is er namelijk sprake van onderverzekering. Bij onderverzekering wordt er altijd maar een gedeelte van de schade uitgekeerd. Het antwoord ‘ voor welk bedrag moet ik mij laten verzekeren’ ligt vooral aan een paar simpele, maar zeer belangrijke vragen, zoals heb je een huurhuis of een koopwoning? Wat is je type woning? En wat voor soort dak heb je? Weet je na het beantwoorden van bovenstaande vragen wat je wilt hebben? Vul dan aan de linkerzijde van de vergelijk pagina jouw voorkeuren in. De aanbieders die voldoen aan jouw eisen worden nu direct getoond en je kunt je aanvraag direct in gang zetten. Waar wacht je nog op? Doe de Prijscheck!

opstalverzekering vergelijken

PrijsCheck helpt jou te vergelijken

Je sluit direct je verzekering af bij de keuze van jouw verzekeraar. Tevens verzorgt de verzekeraar jouw opstalverzekering. Tijdens de looptijd van je verzekering kun je bij hen terecht voor vragen en wijzigingen. Heb je hulp nodig, bijvoorbeeld bij het vergelijken van je opstalverzekering? Dan kun je altijd bij ons terecht via de online chat of telefoon. Overstappen hoeft vanaf nu dus geen gedoe meer te zijn.

Vergelijk je opstalverzekering en slaap gerust!

  • Slaap zorgeloos, ook na een ramp!
  • Verzeker je tegen schade door brand en diefstal aan glas, fundering of woonhuis;
  • Bij ons zonder gedoe alle verzekeraars vergelijken;
  • Alle acties en prijzen in het vergelijk meegenomen;
  • Vergelijk je opstalverzekering en bespaar vanaf nu veel geld.