• 35.000 ANDERENBesparen met PrijsCheck.nl

Anticonceptie

De vergoeding van anticonceptie kent een ingewikkelde dekking. Zo wordt er bij de vergoeding van anticonceptiemiddelen gekeken naar de leeftijd van de verzekerde.

  • Vrouwen onder de 21 jaar krijgen de anticonceptie bijvoorbeeld pas vergoed via de basis zorgverzekering wanneer het eigen risico betaald is en dat ligt in 2017 met minimaal €385 behoorlijk hoog;
  • Vrouwen boven de 21 jaar hebben dit recht niet en krijgen geen vergoeding vanuit de basisverzekering.

Wanneer de anticonceptiepil wordt voorgeschreven vanuit een medische noodzaak, kan de zorgverzekeraar ervoor kiezen de kosten alsnog te vergoeden.

Eigen risico anticonceptie

Bij de basisverzekering is er sprake van een verplicht eigen risico (€385,- in 2017). Dat houdt in dat je bij zorgkosten die onder de basisverzekering vallen het het eigen risico bedrag zelf dient te betalen. Dit geldt ook voor de kosten van de anticonceptiepil (voor zover deze onder de basisverzekering vallen). Omdat de anticonceptiepil alleen onder de basisverzekering valt als je 21 jaar of jonger bent en er alleen een eigen risico bestaat voor volwassenen, is het eigen risico bedrag bij anticonceptie alleen van belang voor pil gebruikers die ouder zijn dan 17 en jonger dan 22.

Anticonceptie voor jongeren

Voor vrouwen tot 21 jaar geldt dat de kosten van de anticonceptiepil volledig vergoed worden door de basisverzekering. Hierbij moet wel rekening gehouden worden met de regels van het GVS (geneesmiddelenvergoedingssysteem) en het gekozen eigen risico. Omdat anticonceptie onder de 21 jaar vanuit de basisverzekering wordt vergoed gaat dit ten koste van je eigen risico. Vrouwen tussen de 18 en 21 jaar krijgen de anticonceptie dus pas vergoed nadat zij in 2017 €385,- aan zorg hebben betaald.

Anticonceptie boven de 21 jaar

Voor vrouwen vanaf 21 jaar geldt dat de pil niet vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Hierop geldt één uitzondering, namelijk wanneer de pil voorgeschreven wordt vanwege bepaalde medische aandoeningen. Dan kunnen de kosten alsnog gedeclareerd worden. Vrouwen van 21 jaar of ouder kunnen zich uiteraard wel aanvullend verzekeren. Per zorgverzekeraar worden echter verschillende aanvullende pakketten aangeboden. De kosten gemaakt voor anticonceptiemiddelen worden daarbij tot op bepaalde hoogte gedekt, wat per pakket weer verschilt.

Aanvullende verzekering anticonceptie

Het is mogelijk om je anticonceptie via een aanvullende verzekering vergoed te krijgen. Meestal wordt dan de anticonceptie volledig vergoed en heb je geen eigen bijdrage. Het is wel verstandig om uit te rekenen of het zin heeft om je voor anticonceptie te verzekeren. Als je verder geen aanvullende zorg nodig hebt, is de anticonceptiepil zelf betalen vaak goedkoper.

Waarom anticonceptie?

Er kunnen diverse redenen zijn waarom je kiest voor anticonceptie:
1. Voorkomen van zwangerschap:
2. Het verminderen van baarmoederkrampen;
3. Beperken van de bloedingen tijdens de menstruatie.

Soorten anticonceptie

Als je anticonceptie gebruikt in de vorm van de pil wil je het liefst dat je zorgverzekering dat vergoedt, maar sinds 1 januari 2011 valt de vergoeding van anticonceptie niet meer onder de basisverzekering (voor vrouwen ouder dan 21 jaar). Onderstaande anticonceptie zijn momenteel op de markt:

  • Anticonceptiepil: dit is de gewone ‘pil’
  • Evrapleister: dit is een pleisterpil;
  • Implanon: dit anticonceptiestaafje wordt onder uw huid aangebracht en geeft hormonen af;
  • Mirenaspiraal: dit is een spiraaltje dat wordt ingebracht in de baarmoeder;
  • NuvaRing: dit is een ring die wordt ingebracht in de vagina;
  • Prikpil: dit is een 3-maandelijkse injectie met hormonen;
  • Koperspiraaltje: dit is een klein voorwerp met koper dat in de baarmoeder wordt ingebracht;
  • Pessarium: dit is een rubbere vlies dat om de baarmoedermond past.

Studenten zorgverzekering

Bij aanvullende verzekeringen, die speciaal op maat gemaakt zijn aan de hand van de leefstijl van jongeren, kan de vergoeding van anticonceptiemiddelen uitgebreider zijn. Dat komt doordat jongeren meestal een andere leefstijl hebben, waarin vaker de liefde bedreven wordt dan bij een ouder echtpaar. Ook wisselen de partners vaker, waardoor het gebruik van een condoom aanbevolen wordt. Daardoor kan het zijn dat de verzekerde veel meer anticonceptiemiddelen vergoed kan krijgen dan bij een normale zorgverzekering. Op het gebied van anticonceptie lopen studenten verzekeringen dus voorop, terwijl de premie voor extra vergoedingen bij een aanvullende zorgverzekering meestal laag is.

Nog niet over uit welke zorgverzekering bij je past?

Goede zorg gaat ons allemaal aan. Vind je het ook zo lastig om te bepalen bij welke zorgverzekeraar je het voordeligst uit bent? Vanaf nu hoef je je daar geen zorgen meer over te maken. Je zorgverzekering vergelijken is namelijk zeer gemakkelijk met de zorgvergelijker van PrijsCheck. Vul in minder dan 1 minuut jouw gegevens, hoogte van je eigen risico en eventuele aanvullende wensen in en de zorgvergelijker kiest met zorg en zekerheid de goedkoopste zorgverzekering. In de zorgvergelijker op PrijsCheck worden zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering meegenomen. Doe de PrijsCheck voor de goedkoopste/beste zorgverzekering en bespaar veel geld!

Studenten zorgverzekering

Onderzoek: “Aanvullende Zorgverzekering blijkt melkkoe”

PrijsCheck.nl heeft onderzoek gedaan naar de dekking van aanvullende verzekeringen om na te gaan in hoeverre de kosten (premies) van de verzekeringen opwegen tegen de baten (vergoedingen). Het volledige rapport naar aanvullende zorgverzekeringen kun je hier terug lezen.