• 35.000 ANDERENBesparen met PrijsCheck.nl

Tandartsverzekering

De gemiddelde Nederlander bezoekers minstens één keer per jaar de tandarts. Bij het overgrote deel loont het niet om een aanvullende zorgverzekering voor de tandarts af te sluiten. Leeftijd speelt hierbij een grote rol.

 • Jonger dan 18 jaar: Voor kinderen en jongeren tot 18 jaar vergoedt de basisverzekering de meeste tandartsbehandelingen. Voorbeelden hiervan zijn: één keer per jaar periodiek onderzoek, behandeling van het tandvlees en tandsteen;
 • Ouder dan 18 jaar: Wanneer je ouder dan 18 jaar bent dekt je basisverzekering niets meer, behalve als je onder bijzondere tandheelkundige hulp valt. Kunsttanden worden vergoed tot aan 23 jaar (i.p.v. 18 jaar);
 • Bijzondere tandkundige hulp: In speciale gevallen kun je bijzondere tandheelkundige zorg boven de 18 jaar vergoed krijgen uit het basispakket. Bijvoorbeeld als iemand deze zorg nodig heeft omdat hij een ernstige ontwikkelingsstoornis heeft.

1. Tandartsverzekering onder de 18 jaar

Voor kinderen en jongeren tot 18 jaar vergoedt de basisverzekering de meeste tandartsbehandelingen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Tenminste één keer per jaar periodiek preventief onderzoek;
 • Incidenteel onderzoek naar aanleiding van een klacht;
 • Het verwijderen van tandsteen;
 • Behandeling van het tandvlees;
 • Verdovingen;
 • Vullingen.

2. Tandartsverzekering boven de 18 jaar

Wanneer je ouder dan 18 jaar bent dekt je basisverzekering de jaarlijkse preventieve controle, het aanbrengen van vullingen, kronen, enzovoorts niet meer. Zorgverzekeraars vergoeden chirurgische tandheelkundige zorg en een uitneembaar kunstgebit wel uit het basispakket. Wil je deze tandzorg verzekeren? Dan kun je kiezen uit zeer veel verschillende aanvullende tandartsverzekeringen. Sommige zorgverzekeraars bieden aparte tandartsverzekeringen, andere bieden (ook) dekking voor tandartskosten via hun aanvullende verzekeringen. Hoe hoger de dekking, des te meer premie je betaalt.

3. Bijzondere tandheelkundige hulp

In speciale gevallen kun je bijzondere tandheelkundige zorg vergoed krijgen uit het basispakket. Bijvoorbeeld als iemand deze zorg nodig heeft omdat hij een ernstige ontwikkelingsstoornis heeft. Of als mensen ernstige stoornissen of afwijkingen van de mond hebben. Dan kunnen zij orthodontistische hulp en een implantaat vergoed krijgen uit de basisverzekering. Wil je exact weten welke tandheelkundige zorg je kunt krijgen via jouw tandarts, specialisten, mondhygiënisten en/of tandprothetici? Raadpleeg dan de polisvoorwaarden van je zorgverzekering. Of informeer bij je zorgverzekeraar om te weten wat precies wordt vergoed.

Tandartsverzekering

Aanvullende Tandartsverzekering

Een verzekering voor de tandarts is de meest gekozen aanvullende zorgverzekering. De gemiddelde inwoner bezoekt minstens één keer per jaar de tandarts. Veel mensen sluiten een aanvullende verzekering af voor de tandarts. Toch blijkt uit ons onderzoek dat een aanvullende tandartsverzekering niet altijd loont. Voor volwassenen wordt uit de basisverzekering maar weinig vergoed. Alleen bij ernstige ontwikkelingsstoornissen, groeistoornis of afwijkingen van je mond/gebit of als je een lichamelijke of geestelijke aandoening hebt waarbij medische behandeling met tandheelkundige zorg nodig is, kun je zorg vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Voor alle andere gevallen geldt dat je standaard niets vergoed krijgt. Verwacht je kosten voor de tandarts die je zelf niet kunt betalen? Dan kan een aanvullende tandartsverzekering nuttig zijn. Wij geven je op deze pagina meer informatie over waar je op moet letten tijdens het vergelijken van zorgverzekeringen.

Acceptatie aanvullende tandartsverzekering

Voor mensen met een slecht gebit kan het afsluiten van een tandartsverzekering zeer verstandig zijn. Een zorgverzekeraar mag je weigeren voor een aanvullende (tandarts)verzekering en mag dus ook zelf de voorwaarden bepalen waarop je wordt toegelaten. Die voorwaarden kunnen zijn:

 • Verklaring van de tandarts. Dat is een verklaring van de tandarts waarin de tandarts moet aangeven hoe het gebit eraan toe is en of er binnen 1 of 2 jaar dure behandelingen te verwachten zijn;
 • Vragenlijst. Soms werken verzekeraars met vragenlijsten over de stand van zaken van het gebit. De vragenlijsten worden beoordeeld door adviseurs, die de zorgverzekeraar adviseren over het wel of niet accepteren van de nieuwe klant. Let op: als een adviseur negatief adviseert en de zorgverzekeraar wijst je af als klant, dan ben je officieel verplicht dat te melden als je je aanmeldt bij een andere verzekeraar. Zo’n afwijzing roept vragen op en kan weer tot extra vragen leiden bij de zorgverzekeraar van je keus;
 • Wachttijd. Verschillende zorgverzekeraars hanteren wachtlijsten voor de vergoeding van tandarts- en/of orthodontiekosten. Deze wachttijd geldt niet als je de module tegelijk met een basisverzekering afsluit. Bij het afsluiten van een tandartsverzekering kan het even duren voor je geaccepteerd bent. Zeg de lopende verzekering daarom nog niet op totdat je zeker weet dat de nieuwe verzekeraar je heeft geaccepteerd! Er is geen wettelijke termijn waarbinnen verzekeraars je uitsluitsel moeten geven.

Waarom een Tandartsverzekering?

Heb jij een gezond gebit en twijfel je of een aanvullende tandartsverzekering wel zin heeft? Stap één is, het in kaart brengen van de tandartskosten van de persoon of het gezin in kwestie. Geen zin in de gevreesde papierwinkel van rekeningen van meerdere jaren? Hoeft ook niet. Wie online bankiert – en wie doet dat langzamerhand niet – kan gewoon de zoekfunctie in de online bankrekening gebruiken. Geef het rekeningnummer van je tandarts in, en vanzelf verschijnen de bedragen die je betaald hebt in beeld. Doe dit voor meerdere jaren, liefst zeker een aantal van vijf jaren. Deel dan de totale kosten door het aantal jaren. Voilá, je hebt alvast een beeld van de kosten zoals die er de afgelopen tijd uitzagen. En daarmee een eerste indicatie van toekomstige kosten. Tevens is het handig om samen met je tandarts een begroting voor de komende 5 jaar te maken om te zien of een aanvullende tandartsverzekering echt zin heeft.

Tandartsverzekering vergelijken

Een bezoek aan de tandarts is vaak niet plezierig en als je na je bezoek aan de tandarts of de mondhygiënist ook nog eens met een gepeperde rekening komt te zitten, dan is dat al helemaal niet leuk. Gelukkig kun je de tandartskosten, net als veel andere kosten (indien het nut heeft) aanvullend verzekeren bovenop je zorgverzekering, zodat je nooit met onprettige, onverwacht hoge uitgaven hoeft te worden geconfronteerd. Er is een zeer groot aantal zorgverzekeringen beschikbaar waardoor een goede vergelijking heel belangrijk is. PrijsCheck laat jou een overzicht zien van de meest betrouwbare en bekende merken. Zo hoef je niet bij elke verzekeraar apart een berekening te maken. Door zorgverzekeringen te vergelijken, bespaar je veel tijd en weet je direct waar je met je wensen een verzekering kunt afsluiten, zodat je niet alleen op prijs maar ook op inhoud kunt vergelijken.

Tandartsverzekering

Onafhankelijk en betrouwbaar

Heb je via PrijsCheck een weloverwogen keuze kunnen maken? Dan kun je direct je zorgverzekering afsluiten. Overstappen hoeft vanaf nu dus geen gedoe meer te zijn. Waar wacht je nog op?

Voordelen zorgverzekeringen vergelijken op PrijsCheck.nl

 • Overzicht van de beste/goedkoopste zorgverzekeraars;
 • PrijsCheck op basis van prijs EN kwaliteit;
 • Vind in minder dan 1 minuut de juiste zorgverzekering.

Onderzoek: “Aanvullende Zorgverzekering blijkt melkkoe”

PrijsCheck.nl heeft onderzoek gedaan naar de dekking van aanvullende verzekeringen om na te gaan in hoeverre de kosten (premies) van de verzekeringen opwegen tegen de baten (vergoedingen). Het volledige rapport naar aanvullende zorgverzekeringen kun je hier terug lezen.