• 35.000 ANDERENBesparen met PrijsCheck.nl

Eigen risico

Onderzoek: “Aanvullende Zorgverzekering blijkt melkkoe”

PrijsCheck.nl heeft onderzoek gedaan naar de dekking van aanvullende verzekeringen om na te gaan in hoeverre de kosten (premies) van de verzekeringen opwegen tegen de baten (vergoedingen). Het volledige rapport naar aanvullende zorgverzekeringen kun je hier terug lezen.

Iedereen in Nederland moet een zorgverzekering afsluiten om zorgkosten af te kunnen dekken. Daar hoort een verplicht eigen risico bij. Dit is het bedrag dat je per jaar zelf moet betalen. In 2017 betaalt iedere Nederlander de eerste 385 euro aan medische kosten zelf. Voor kinderen tot 18 jaar geldt geen eigen risico. Op deze pagina gaan we uitgebreid in op het eigen risico bij een zorgverzekering.

Eigen Risico

Verplicht eigen risico 2017

Het eigen risico is een bedrag dat je in een kalenderjaar eerst zelf moet betalen, voordat de zorgverzekeraars de zorgkosten uitbetalen. Iedereen heeft een wettelijk verplicht eigen risico. De hoogte van het eigen risico is vanaf 2017 minimaal €385,-. Dat betekent dat je in 2015 de eerste € 385,- die je aan zorgkosten maakt, zelf moet betalen. Pas daarna betalen alle zorgverzekeraars de kosten.

Vrijwillig hoger eigen risico

Je kunt het verplicht eigen risico van € 385,- in 2017 vrijwillig verhogen met een bedrag van €100,-, €200,-, €300,-, €400,- of € 500,-. Hoe hoger het eigen risico dat je kiest, des te lager wordt de maandelijkse premie die je voor de zorgverzekering betaalt. Het eigen risico geldt per persoon en is niet overdraagbaar. Kinderen onder de 18 jaar betalen geen premie en hebben daarom géén eigen risico.

Verschil eigen bijdrage en eigen risico

Voor sommige zorg uit het basispakket moet je een eigen bijdrage betalen. Dat betekent dat je een deel van de kosten zelf moet betalen. Dit komt bovenop je eigen risico. Er zijn 3 soorten eigen bijdragen:

 • De zorg wordt vergoed uit het basispakket, maar een gedeelte betaal je zelf per jaar (bijv. ziekenvervoer);
 • De zorg wordt vergoed uit het basispakket, maar een percentage betaal je zelf per keer (bijv. hoortoestellen);
 • De zorg wordt vergoed uit het basispakket tot een bepaald maximum per keer (bijv. diverse hulpmiddelen). De rest betaal je zelf.

Voorbeeld eigen bijdrage en eigen risico

Stel dat de rekening voor ziekenvervoer € 1250 bedraagt. Er moet € 90 per kalenderjaar als eigen bijdrage betaald worden. Dan blijft over € 1250 – € 90 = € 1160. De zorgverzekeraar kijkt vervolgens naar het eigen risico. Als er dat jaar nog eigen risico (€ 385) openstaat, dan gaat dit bedrag van de rekening af. Hiermee wordt € 1160 – € 385 = € 775 door de verzekering vergoed. Je betaalt zelf € 90 + € 385 = € 475. Heb je het eigen risico van €385 in dat jaar al volgemaakt? Dan vergoedt je zorgverzekeraar € 1250 (ziekenvervoer) –€ 90 (eigen bijdrage)= € 1160.

zorgverzekering vergelijken

Uitzonderingen eigen risico

Niet alle medische zorg telt mee voor het verplichte eigen risico van € 385,-. Voor de volgende zorg krijg je géén onverwachte rekeningen van de zorgverzekeraar toegestuurd:

 • Zorg door de huisarts;
 • Zorg die vanuit de aanvullende (tandarts)verzekering vergoed wordt;
 • De griepprik voor risicogroepen;
 • (Tandheelkundige) Zorg uit de basisverzekering voor kinderen tot 18 jaar;
 • Verloskundige zorg en kraamzorg;
 • Bruikleen artikelen;
 • Gratis bevolkingsonderzoeken (bijvoorbeeld naar borstkanker)
 • Spoedeisende hulp: voor een bezoek aan de huisarts of de huisartsenpost*

* Voor een spoedeisende bezoek aan de huisarts of huisartsenpost geldt geen eigen risico. Voor een bezoek aan de spoedeisende hulp van het ziekenhuis echter wel. Wij raden je dus zeker aan om voor medische hulp – behalve als er sprake is van een levensbedreigende situatie – eerst naar de huisarts of de huisartsenpost te gaan. Als het nodig is, verwijst de huisarts je door naar het ziekenhuis.

Eigen risico vergelijken op PrijsCheck.nl

Goede zorg gaat ons allemaal aan. Vind je het ook zo lastig om te bepalen bij welke zorgverzekeraar je het voordeligst uit bent? Vanaf nu hoef je je daar geen zorgen meer over te maken. Je zorgverzekering vergelijken is namelijk zeer gemakkelijk met de zorgvergelijker van PrijsCheck. Vul in minder dan 1 minuut jouw gegevens, hoogte van je eigen risico en eventuele aanvullende wensen in en de zorgvergelijker kiest met zorg en zekerheid de goedkoopste zorgverzekering. Op PrijsCheck worden zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering meegenomen.