• 35.000 ANDERENBesparen met PrijsCheck.nl

Restitutie-, Natura- en Budget

Net als 1 miljoen andere Nederlanders kan en mag je voor 1 januari 2017 overstappen van zorgverzekeraar. Bij het vergelijken van je zorgverzekering heb je de keuze tussen Budgetpolissen, Naturapolissen en Restitutiepolissen. Meestal is de naturapolis goedkoper, maar past die ook beter bij jou?

Restitutie-, natura- en budget

Restitutie-, Natura- en Budget

Bij het afsluiten van een zorgverzekering heb je de keuze uit een Restitutie-, natura- en budgetpolis. Welke vorm er beter bij je past, is natuurlijk geheel persoonlijk.

Natura zorgverzekering

Bij de natura zorgverzekering is er sprake van gecontracteerde zorg. De zorgverzekeraar sluit contracten met zorgverleners waarin afspraken over bijvoorbeeld kosten of kwaliteitseisen staan. Op die manier proberen de zorgverzekeraars de kosten te beperken. Waardoor de premie van deze verzekeringsvorm vaak lager is dan die van de restitutie vorm. Bij de natura polis wordt je rekening meestal rechtstreeks door de je zorgverzekeraar betaald. Wanneer je bij een natura zorgverzekering naar een niet gecontracteerde zorgverlener gaat, zul je zelf een aanzienlijk deel van de rekening moeten betalen. Dit deel kan oplopen tot 40% van de totale kosten van de behandeling.

Restitutie zorgverzekering

Bij een restitutie zorgverzekering kun je zelf de behandelaar kiezen. Dit kan een ziekenhuis, een huisarts, een fysiotherapeut of een andere behandelaar zijn. Een zorgverzekeraar die een restitutie polis aanbiedt, vergoedt bij elke zorgaanbieder hetzelfde. Daarmee krijg je dus keuze vrijheid in zorgverleners. Bij een restitutieverzekering kan er sprake zijn van contracten. De betaling aan de zorgverlener gaat dan (meestal) rechtstreeks via de zorgverzekeraar. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan krijg je de rekening zelf en zul je deze bij de zorgverzekeraar moeten indien om je vergoeding te krijgen.

Combinatieverzekering

Er bestaan ook zorgverzekeringen waarbij je de keuze hebt tussen zorgaanbieders waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft gesloten (natura) en zorgaanbieders met wie geen afspraken zijn gemaakt (restitutie). In dat geval spreken we van een combinatieverzekering. Bij een combinatieverzekering hangt het dus van de zorgaanbieder die je kiest af of je de rekening voor moet schieten of dat de zorgverzekeraar deze rechtstreeks betaalt.

Restitutie-, natura- en budget

Budget zorgverzekering

Sinds een paar jaar bieden een aantal zorgverzekeraars ook een budgetpolis aan. Wie weinig zorgkosten verwacht en genoegen neemt met een beperkte keuze aan zorgaanbieders, kan hiermee veel geld besparen. Dit is dus ook direct de goedkoopste variant. Maar let op! Dat kan dus betekenen dat er geen ziekenhuis in jouw directe omgeving is waar jouw zorgverzekeraar een contract mee heeft. Verder is een budgetverzekering vaak een verzekering waar je alles online moet regelen en de herhaalrecepten alleen bij een internetapotheek kan bestellen.

Restitutie-, natura- en budgetpolissen vergelijken

Het loont om de verschillende polissen met elkaar te vergelijken. Je zorgverzekering vergelijken is is zeer gemakkelijk met de zorgvergelijker van PrijsCheck. Vul in minder dan 1 minuut jouw gegevens, hoogte van je eigen risico en eventuele aanvullende wensen in en de zorgvergelijker kiest met zorg en zekerheid de goedkoopste zorgverzekering. In de zorgvergelijker op PrijsCheck worden zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering meegenomen.

Restitutie-, natura- en budgetpolis