• 35.000 ANDERENBesparen met PrijsCheck.nl

Diabetes zorgverzekering

Uit de basis zorgverzekering  worden de volgende zaken vergoed voor diabetes, maar is wel het eigen risico van kracht.

 • Type 1: Bloedglucosemeter, insulinenaalden & -pennen, insulinepomp, teststrip, dieetadvisering, ziekenhuiszorg, voetscreening en voetbehandeling;
 • Type 2: Bloedglucosemeter, insulinenaalden & -pennen, insulinepomp, teststrip, medicijnen voor verlaging van het glucosegehalte, dieetadvisering, ziekenhuiszorg, voetscreening en voetbehandeling.

Indien er vanuit de basisverzekering onvoldoende of geen vergoeding wordt gegeven voor diabeteszorg waar je wel gebruik van wilt maken, zijn er diverse aanvullende pakketten en modules beschikbaar.

Diabetes basisverzekering

In Nederland weten 740.000 mensen dat ze diabetes hebben. Diabetespatiënten hebben andere behoeften op het gebied van zorg dan anderen. Het kiezen en afsluiten van een geschikte zorgverzekering vormt daarom een belangrijke eerste stap voorafgaand aan het behandelen van diabetes. Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie omtrent diabetes in je zorgverzekering. Uit de basisverzekering die bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde is, worden de volgende zaken vergoed:

 • Bloedglucosemeter: eens elke drie jaar een nieuwe meter. Tevens wordt door veel zorgverzekeraars ter voorbereiding op de insulinetherapie ook eenmalig een bloedsuikermeter incl. 100 teststrips vergoed (geldt voor type 1 diabetes en type 2 diabetes indien behandeld met insuline);
 • Insulinenaalden/insulinepennen en bijbehorende accessoires: in principe voor iedere insulinesoort één pen iedere drie jaar en één reservepen bij het eerste gebruik (type 1 diabetes en type 2 indien behandeld met insuline). Er wordt sowieso één insulinepen per insulinesoort vergoed. Echter bestaat er bij zorgverzekeraars nogal wat onduidelijkheid over de vergoeding van een tweede (reserve) pen. Informeer bij twijfel altijd je zorgverzekeraar.
 • Insulinepomp (type 1 diabetes en type 2 indien behandeld met insuline);
 • Teststrip voor het meten van het glucosegehalte (type 1 diabetes en type 2 indien behandeld met insuline);
 • Medicijnen voor verlaging van glucosegehalte in het bloed (type 2 diabetes);
 • Dieetadvisering: Dieetadvisering wordt door het basispakket vergoed tot 100%. Het maximum aantal uren dieetadvisering bedraagt 4 uur na verwijzing van een medisch specialist;
 • Ziekenhuiszorg: bezoek aan zorgverleners (zoals internist, huisarts, diabetesspecialist e.d.) wanneer nodig;
 • Voetscreening: jaarlijkse controle om het bepalen of je een verhoogd risico hebt op het ontstaan van kleine wondjes aan de voeten die lastig te verhelpen zijn;
 • Voetbehandeling: afhankelijk van de screening krijg je voetzorg van een podotherapeut of andere bevoegde arts.

Let op: voor vergoedingen uit het basispakket gelden voorwaarden en wordt het eigen risico belast. Voor het gebruik van medicijnen geldt vaak een eigen bijdrage. Neem bij twijfel altijd contact op met jouw zorgverzekeraar.

Bron: www.zorgwijzer.nl

Aanvullende pakketten voor Diabetespatiënten

Indien er vanuit de basisverzekering onvoldoende of geen vergoeding wordt gegeven voor diabeteszorg waar je wel gebruik van wilt maken, zijn er diverse aanvullende pakketten en modules beschikbaar:

 • Uitgebreide vergoeding voor dieetadvisering
 • Vergoeding van eigen bijdrage medicijnen
 • Vergoeding van podotherapie (voetzorg)
 • Diabetes hulpmiddelen (teststrips, starterpakket) die voor type 2 diabetes patiënten niet worden vergoed vanuit de basisverzekering

Het vergelijken en kiezen van een geschikte zorgverzekeraar staat hierin centraal bij het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering. Zorgverzekeraars bepalen immers zelf de premie en de hoogte van de vergoedingen. Ook hebben zorgverzekeraars het recht om iemand middels een medische keuring te weigeren bij de aanvraag van een aanvullend pakket. Let hierop bij het aanvragen van de aanvullende verzekering.

Diabetes Zorgverzekering

Beste zorgverzekering Diabetes

Meestal maken diabetes patiënten gebruik van medicatie en hulpmiddelen. Het is natuurlijk wel zo prettig als deze vergoed worden door je zorgverzekeraar. Daarnaast zien sommige verzekeraars diabetes als een verhoogd risico en daarom kunnen ze beperkingen opleggen of je uitsluiten van bepaalde dekkingen. Het vergelijken van een zorgverzekering is daarom niet altijd even makkelijk als je een diabetes patiënt bent. Heb je diabetes? Dan word je al snel bestempeld als chronisch zieke. Bovendien gebruik je veel zorg en heb je jouw zorgverzekering hard nodig.

Medische selectie zorgverzekeringen Diabetes

Bovenstaande zorgverzekeringen hanteren geen medische selectie. Je hoeft daardoor niet bang te zijn dat de zorgverzekering je niet accepteren. Overigens moeten zorgverzekeringen voor de basisverzekering je altijd accepteren. Alleen voor de aanvullende zorgverzekering geldt deze verplichting niet. Zoek je een zeer specifieke behandeling? Dan kun je het beste in het vergoedingenoverzicht van de zorgverzekeraar bekijken of de behandeling wordt vergoed en hoe hoog de vergoeding is.

Diabetes Zorgverzekering

Diabetes 1 en 2

Er zijn verschillende vergoedingen vanuit de zorgverzekering waar iemand met diabetes aanspraak op kan maken. Hierin maken we onderscheid tussen vergoedingen uit de basisverzekering en de aanvullende zorgverzekeringen (die per verzekeraar verschillen). Ook wordt er voor de vergoeding onderscheid gemaakt tussen zij die worden behandeld met insuline en zij die zonder insuline behandeld worden. Insulinegebruikers zijn veelal type 1 diabeten, maar ook in toenemende mate type 2 diabeten.

Pedicure

Als je diabetes mellitus (suikerziekte) hebt, zijn je voeten extra kwetsbaar. Door stoornissen in de zenuwen en bloedvaten kun je namelijk ernstige voetproblemen krijgen. Regelmatige controles en voetbehandelingen door je huisarts zijn daarom erg belangrijk. Bij diabetes 1 of 2 krijg je jaarlijks een voetcontrole of onderzoek. Na dit onderzoek krijgt je voetprobleem een Simm’s classificatie toegekend. Pedicure wordt niet standaard de basisverzekering vergoed. Alleen bij Simms’s 2 of 3 worden de kosten van de behandeling van huid- en nagelproblemen en voetvorm- en standsafwijkingen vergoed vanuit de basisverzekering. Deze kosten gaan ten koste van het eigen risico.

Verhoogd risico Diabetes

Je moet er rekening mee houden dat je voor een zorgverzekeraar een verhoogd risico bent. Het kan dus moeilijker zijn voor je om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Sluit daarom eerst je nieuwe zorgverzekering af, voordat je de oude opzegt.

Diabetes en een nieuwe zorgverzekering

Controleer voordat je wil overstappen van zorgverzekering altijd bij de ziektekostenverzekeraar of alles wat je nodig hebt daadwerkelijk vergoed wordt. De Diabetes Vereniging Nederland (DVN) sluit collectieve contracten af met verschillende ziektekostenverzekeraars. Iedereen die DVN-lid is wordt bij die verzekeraars zonder medische keuring geaccepteerd (geldt ook voor aanvullende zorgverzekeringen). Het overwegen waard dus!

Zorgverzekering voor Diabetespatiënten

Voor mensen met diabetes (suikerziekte) is het vaak moeilijk om een goede zorgverzekering af te sluiten. De ziekte kan niet genezen, en het behandelen kost vaak veel geld en moeite. Natuurlijk zijn er verschillende vormen van diabetes en verschillen de behoeften per patiënt, maar er zijn verzekeraars die diabetespatiënten uitsluiten van bepaalde aanvullende dekkingen.

Vergelijk op PrijsCheck.nl

Goede zorg gaat ons allemaal aan. Vind je het ook zo lastig om te bepalen bij welke zorgverzekeraar je het voordeligst uit bent? Vanaf nu hoef je je daar geen zorgen meer over te maken. Je zorgverzekering vergelijken is namelijk zeer gemakkelijk met de zorgvergelijker van PrijsCheck. Vul in minder dan 1 minuut jouw gegevens, hoogte van je eigen risico en eventuele aanvullende wensen in en de zorgvergelijker kiest met zorg en zekerheid de goedkoopste zorgverzekering. Tijdens zorgverzekering vergelijken op PrijsCheck worden zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering meegenomen.

Diabetes Zorgverzekering

Inhoud van de pagina

De inhoud van deze pagina heeft PrijsCheck zo zorgvuldig mogelijk voor je samengesteld, echter hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Raadpleeg voor een volledig overzicht van de dekking altijd de polisvoorwaarden van je verzekeraar.