• 35.000 ANDERENBesparen met PrijsCheck.nl

Studenten zorgverzekering

Studeren is de tijd van je leven en je wilt geen extra moeilijkheden. PrijsCheck maakt het je makkelijk. Onder een basisverzekering valt onder andere geneeskundige zorg, bezoek aan de huisarts, ziekenvervoer, ziekenhuisverblijf, hulpmiddelen en enkele geneesmiddelen. Onderstaande aanvullende dekkingen (boven op je basisverzekering) zijn ook best handig als student:

  • Anticonceptie dekking
  • Tandartsverzekering voor studenten
  • Brillen en/of lenzen dekking

Basisverzekering studenten

Vanaf 18 jaar moet je verplicht een eigen zorgverzekering hebben. Op deze leeftijd zit je natuurlijk helemaal niet te wachten op extra kosten. Gelukkig bieden verzekeraars speciale verzekeringen voor studenten aan! Studenten kunnen gemakkelijk veel geld besparen op hun studenten zorgverzekering. Het is bijvoorbeeld mogelijk om je eigen risico te verhogen, waardoor je een lager bedrag per maand hoeft te betalen. Ook kun je met een speciale zorgverzekering voor studenten veel geld besparen. Bedenk van tevoren altijd goed of je wel of geen aanvullende verzekering nodig hebt! Op deze pagina vind je alle informatie omtrent jou studenten zorgverzekering…

De overheid bepaalt ieder jaar wat er onder de dekking van het basispakket valt. Deze dekking is voor iedere inwoner van Nederland gelijk. Alleen de polisvorm en de hoogte van de premie verschillen per zorgverzekering. Onder een basisverzekering valt nu o.a. geneeskundige zorg, bezoek aan de huisarts, ziekenvervoer, ziekenhuisverblijf, hulpmiddelen en enkele geneesmiddelen. Alleen een basisverzekering is over het algemeen voor studenten wel ‘genoeg’.

Studenten zorgverzekering

Aanvullende zorgverzekering studenten

Je kunt als student ook een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Hoe meer je aanvullend verzekerd, hoe duurder de premie, dus weeg de risico’s goed tegen elkaar af. Onderstaande dekkingen kun je bovenop je basisverzekering afsluiten:

Tandartsverzekering voor jongeren

Eén van de belangrijkste aanvullende verzekeringen is de tandartsverzekering. De basisverzekering dekt alleen tandartsbehandelingen tot je 18 bent, daarna moet je alles zelf betalen. Met een tandartsverzekering krijg je wel een vergoeding voor deze kosten. De tandartsverzekering kan je meestal los afsluiten bij een verzekeraar, maar zit soms in een aanvullend pakket.

Fysiotherapie voor jongeren

Bijna iedereen krijgt in zijn leven weleens met fysiotherapie verzekering te maken. Jongeren tot 18 jaar krijgen in 2017 de eerste 9 behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie vergoed. Hebben deze behandelingen niet het gewenste resultaat? Dan vergoedt de zorgverzekeraar eventueel meer behandelingen (maximaal 9). Heeft u een chronische aandoening en bent u jonger dan 18 jaar? Dan is het zeer goed mogelijk dat u alle behandelingen vergoed krijgt vanuit de basisverzekering.

Anticonceptie voor jongeren

Als student zit je in de bloei van je leven. Je moet hard studeren, maar er is ook voldoende tijd voor je privé leven; dagjes weg met vrienden, uitgaan en nieuwe mensen ontmoeten… De meeste studenten willen in/rondom deze belangrijke tijd een zwangerschap voorkomen. Anticonceptiemiddelen zoals de pil en het pessarium zorgen ervoor dat je niet zwanger kan worden. Juist daarom is het belangrijk dat anticonceptie bespreekbaar is en betaalbaar. Sinds 1 januari 2011 heeft de overheid besloten anticonceptiemiddelen niet meer te vergoeden in het basispakket. Toch kun je als student nog behoorlijk wat geld kwijt zijn bij de aanschaf van anticonceptiemiddelen. Het kan daarom interessant zijn een aanvullende verzekering af te sluiten waarin deze kosten worden gedekt.

Anticonceptie

Goedkope studenten zorgverzekeringen

Bijna alle zorgverzekeraars bieden een speciale jongeren/studenten zorgverzekering aan. Dit is in principe een gewone basisverzekering alleen is het voor studenten goedkoper. De premies van studenten zorgverzekeringen zijn vaak goedkoper, omdat studenten over het algemeen minder zorg nodig hebben dan volwassenen of ouderen.

Zorgtoeslag

Vanaf het moment dat je een zorgverzekering hebt afgesloten is het ook mogelijk om zorgtoeslag aan te vragen bij de Belastingdienst. De zorgtoeslag gaat in op de volgende kalendermaand na je verjaardag. Het bedrag wordt altijd rond de 20e van iedere maand gestort. De hoogte van je zorgtoeslag wordt berekend aan de hand van je toetsingsinkomen. Je studiefinanciering telt niet mee voor het toetsingsinkomen.

Eigen risico studenten zorgverzekering

Stel jezelf de vraag hoeveel geld je maximaal wil betalen voordat je de kosten bij je zorgverzekeraar kunt declareren? Laten we eerlijk zijn, je wilt natuurlijk zo min mogelijk betalen, maar met een lage eigen risico betaal je maandelijks een hogere zorgpremie dan als je voor een hoger eigen risico kiest. Het verplicht eigen risico in 2017 is € 385,-. Om minder zorgpremie te hoeven betalen, kan je het eigen risico verhogen tot een bedrag van € 500,-. Let wel op: kies je voor een hoge eigen risico met een lage zorgpremie, dan kan je erg goedkoop uitzijn, maar bij een ongeluk kan je zomaar met een rekening van € 500,- komen te zitten.

Studenten

 

Acceptatieplicht van zorgverzekeraars?

Bij het basispakket van een zorgverzekering geldt er een acceptatieplicht. Voor een aanvullende studentenzorgverzekering geldt deze acceptatieplicht echter niet. Verzekeraars mogen je dus inprincipe weigeren voor een aanvullende verzekering of een hogere premie vragen. Het zou dan ook kunnen dat er bij de aanvraag van een aanvullende zorgverzekering vragen worden gesteld over je gezondheid. Andersom is het ook zo dat jongeren en studenten in veel gevallen een lagere premie hoeven te betalen dan ouderen. Het beleid over het accepteren van een persoon kan per aanbieder van een aanvullende zorgverzekering verschillen.

Overstappen studenten zorgverzekering

Het overstappen naar een andere basisverzekering is 1 keer per jaar toegestaan. Ieder jaar aan het einde van het jaar kan je zorgverzekeringen met elkaar vergelijken en overstappen. Het afsluiten van een aanvullende verzekering kan echter het hele jaar door. Het is overigens ook toegestaan om je aanvullende verzekering bij een andere verzekeraar af te sluiten dan je basisverzekering.

Vergelijk op PrijsCheck.nl

Goede zorg gaat ons allemaal aan. Vind je het ook zo lastig om te bepalen bij welke zorgverzekeraar je het voordeligst uit bent? Vanaf nu hoef je je daar geen zorgen meer over te maken. Je zorgverzekering vergelijken is namelijk zeer gemakkelijk met de zorgvergelijker van PrijsCheck. Vul in minder dan 1 minuut jouw gegevens, hoogte van je eigen risico en eventuele aanvullende wensen in en de zorgvergelijker kiest met zorg en zekerheid de goedkoopste zorgverzekering. In de zorgvergelijker op PrijsCheck worden zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering meegenomen.

Studenten zorgverzekering