• 35.000 ANDERENBesparen met PrijsCheck.nl

Zwangerschap en geboorte

Gefeliciteerd! Je bent in verwachting of trotse ouder geworden van een zoon of dochter! Elk jaar vinden er in Nederland tussen de 180.000 en 190.000 bevallingen plaats. In het basispakket van de zorgverzekering is standaard een aantal vergoedingen voor tijdens de zwangerschap opgenomen, maar niet alles wordt gedekt… Op deze pagina lees je alles over de zwangerschap, bevalling en baby en hoe je kunt besparen door zorgverzekeringen vergelijken.

Basispakket zwangerschap en geboorte

Iedereen in Nederland is wettelijk verplicht een basispakket van een zorgverzekering te hebben. Jij bent, als het goed is, dus ook op die manier verzekerd. Dit betekent dat bepaalde kosten, die voor jou als (toekomstig) zwangere eventueel belangrijk zijn, in elk geval worden vergoed. De overheid stelt de inhoud van het basispakket vast. In 2017 zijn de belangrijkste vergoedingen rondom zwangerschap en bevalling:

  • Vergoeding geneeskundige zorg door huisartsen, medisch specialisten en verloskundigen;
  • Verblijf in het ziekenhuis*;
  • Veel geneesmiddelen (soms eigen bijdrage vereist);
  • Ivf tot drie behandelingen;
  • Termijn- en twintig wekenecho;
  • De niet-invasieve prenatale test (NIPT). Dit is een test tijdens de zwangerschap die het Downsyndroom kan vaststellen;
  • Kraamzorg;
  • Ziekenvervoer;
  • Bekkenfysiotherapie bij urine-incontinentie tot en met de 9e behandeling.

Voor verloskundige zorg, bevalling en kraamzorg is het eigen risico niet van toepassing. Wel geldt voor kraamzorg dus een eigen bijdrage. Voor zwangerschapsvervoer of laboratoriumonderzoek betaal je wel een eigen risico.

NIPT Test 2017

De NIPT-test wordt vanaf 1 april 2017 beschikbaar voor alle vrouwen in Nederland. De NIPT-test kan uitwijzen of een ongeboren kindje een verhoogde kans op een chromosomale afwijking heeft. Op dit moment komt slechts een beperkt aantal vrouwen in aanmerking voor de test. De test wordt echter niet volledig vergoed. Vrouwen betalen er zelf namelijk 175 euro aan mee.

Aanvullende zorgverzekering zwangerschap en geboorte

Wanneer je een zwangerschapscursus wenst te volgen of een vergoeding wilt ontvangen voor de eigen bijdrage die geldt voor kraamzorg, is het verstandig om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Een goede (aanvullende)zorgverzekering is belangrijk, zeker met een kind of een baby op komst. Je wilt uiteraard niet voor onverwachte uitgaven komen te staan. De basiszorgverzekering dekt niet alle ziektekosten. Als je zwanger bent of een gezin hebt, is het slim om je aanvullend te verzekeren.

Zorgverzekering baby

Als je een baby hebt gekregen moet je in de eerste tijd veel regelen. Zo is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat je jouw kindje gaat aangeven bij de gemeente en ook laat bijschrijven op de polis van je huidige zorgverzekering. Heb je enig idee waar je nog meer op moet letten tijdens de zwangerschap en bevalling? PrijsCheck legt het uit…

Zwangerschap en geboorte Zorgverzekering

Een zwangerschap kan behoorlijk zwaar zijn. Er zijn namelijk een hoop dingen die jij en je partner moeten regelen voor de zwangerschap, bevalling en uiteraard de baby. Denk aan de uitzet voor je baby zoals een kinderwagen, luiers, babykamer, geboortekaartjes en niet te vergeten de kinderbijslag. Zijn we iets vergeten? Ja zeker! De zorgverzekering! Vanuit het basispakket ben je grotendeels verzekerd voor zorg die nodig is tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Denk aan zorg van je verloskundige, de huisarts en de kraamverzorgende, maar hoe zit het met bijvoorbeeld een zwangerschapscursus? Kun je die ook vergoed krijgen?

Zwangerschap en geboorte

Zwangerschapsecho

Tijdens de zwangerschap worden meestal minimaal 2 echo’s uitgevoerd: de 12-wekenecho en de 20-wekenecho. Deze echo’s worden vergoed uit de basispakket van de zorgverzekering. Je doet er wel verstandig aan om met je zorgverzekeraar contact op te nemen om te bepalen waar je deze echo’s kunt laten uitvoeren.

Zwangerschapsgym / zwangerschapsyoga

Veel vrouwen willen in aanloop naar de bevalling een zwangerschapscursus volgen. Denk hierbij aan zwangerschapsgym/zwangerschapsgymnastiek of zwangerschapsyoga. Deze kosten vallen niet onder de dekking van de basisverzekering. Een aantal aanvullende zorgverzekeringen biedt wel een dekking voor zwangerschapscursussen. Vaak geldt dat een aanvullende verzekering niet alle kosten vergoed maar een maximum bedrag per zwangerschap.

Bevallen in het ziekenhuis

Als je in verwachting bent, moet je goed gaan nadenken waar je zou willen bevallen. Ben je liever in je vertrouwde omgeving thuis of beval je liever in het ziekenhuis? Wanneer je zwanger bent, wordt de kraamverzorgster en de verloskundige vanuit de basisverzekering vergoed. Wil je zonder medische noodzaak in het ziekenhuis bevallen? Dan betaal je bij de meeste verzekeraars wel een eigen bijdrage. Wil je geen eigen bijdrage? Dan kun je hier een aanvullende zorgverzekering voor afsluiten.

Kraampakket

Veel zorgverzekeraars bieden zwangere vrouwen die een aanvullende verzekering hebben afgesloten een zogenaamd kraampakket aan. In een kraampakket zitten allerlei hulpmiddelen die tijdens en na een thuisbevalling gebruikt worden door de verloskundige (of arts) en de kraamhulp. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan een matrasbeschermer, kraammatrassen, kraamverbanden en een navelklemmetje.

Kraamzorg

Als je thuis bevalt, dan word jij of jouw partner tijdens het bevallen geassisteerd door een kraamverzorgende. Ook na de bevalling kun je rekenen op ondersteuning van de moeder en baby. Hoeveel kraamzorg je ontvangt wordt bepaald door het landelijke indicatie protocol voor kraamzorg. Zij zullen o.a. kijken naar de omstandigheden van je zwangerschap. Voorbeelden van omstandigheden kunnen zijn als je zwanger bent van een meerling, je lichamelijke aandoeningen hebt etc.

Kraamverzorgende uren

Het minimum aantal kraamverzorgende uren is 24, berekend vanaf de geboortedag. Het gemiddelde aantal benodigde uren kraamzorg komt volgens het landelijke indicatieprotocol uit op 49 uur. Vaak wordt er voor het verlenen van kraamzorg een kraamzorg bureau ingeschakeld. Let er wel op dat de kraamverzorgende of het kraamzorgbureau een contract heeft gesloten met je zorgverzekeraar. Is dit niet het geval dan riskeer je een lagere vergoeding (bijvoorbeeld 50% of 70%) van het tarief. Dit is alleen van toepassing bij een natura- of combinatiepolis. Bij een restitutiepolis ontvang je altijd 100 procent vergoeding van het marktconforme tarief. Het is aangeraden om de vergoedingen eerst even controleren in de polis van je zorgverzekeraar.

Zwangerschap en geboorte

Eigen bijdrage kraamzorg

Houdt bij kraamzorg rekening met de eigen bijdrage van 4,15 euro per uur (in 2016). Je kunt ervoor kiezen om om je aanvullend te verzekeren voor kraamzorg. De eigen bijdrage wordt dan deels of volledig door de verzekeraar gecompenseerd. Dit kan aantrekkelijk zijn, zeker als je relatief veel kraamzorg nodig hebt.

Baby aanmelden zorgverzekering

Heel veel mensen vragen zich af of er een speciale zorgverzekering is voor babies of voor kinderen. Het antwoord is nee, er is geen speciale baby zorgverzekering en ook niet voor kinderen. Dat komt doordat kinderen tot 18 gratis zijn meeverzekerd met één van de ouders. Wat wel erg belangrijk is, is dat je jouw baby binnen vier maanden na de geboorte aan gaat melden bij de zorgverzekeraar. Als dit op tijd gebeurt werkt de verzekering met terugwerkende kracht zodat je niet de eventuele ziekenhuiskosten of andere zorgkosten voor je baby moet betalen. Hoe je jouw baby bij je zorgverzekeraar aanmeldt, verschilt nogal. Vaak kan het via de website van de verzekeraar of via een formulier en soms kan het alleen telefonisch. Bel met de klantenservice van je verzekeraar om te horen hoe je dat het beste aanpakt.

Zorgverzekering baby bijschrijven

Wanneer je jouw baby niet binnen vier maanden aanmeldt bij de zorgverzekeraar, zul je zelf moeten opdraaien voor de kosten van de zorg die de baby nodig gehad heeft. Als het gaat om een langere ziekenhuisopname kunnen de kosten al snel oplopen tot enkele duizenden euro’s en soms zelfs tienduizenden euro’s dus wees op tijd met aanmelden!

Beste dekking voor je baby

Verzeker je kind altijd mee met de ouder die beschikt over de beste dekking. Zodra je kind is bijgeschreven op je zorgverzekering is het gratis meeverzekerd tot het 18e levensjaar. Dat geldt voor alle kosten uit je basisverzekering, tandartskosten en de kosten uit je aanvullende verzekering (als je deze hebt afgesloten). Je kind heeft dan dezelfde verzekering als jij hebt en kan alleen een aanvullende verzekering hebben als jij deze hebt afgesloten.

Kinderwens?

Het is helaas niet voor iedereen weggelegd om op een ‘gemakkelijke manier’ zwanger te worden. Een kunstmatige inseminatie of ovulatie-inductie kan in zo’n geval een optie zijn. Deze methodes worden via de basisverzekering vergoed. Ook een In-vitrofertilisatie kan vrouwen of partners met een kinderwens vooruit helpen. Via de basisverzekering worden drie van deze behandelingen vergoed. Een afgebroken behandeling telt echter ook als een behandeling. Een aanvullende zorgverzekering kan bij een kinderwens dan een uitgebreide dekking bieden. Zo worden vaak meer dan drie IVF/ICSI behandelingen vergoed, dat geldt ook voor een second opinion.

Vergelijk op PrijsCheck.nl

Als je wilt weten of je huidige ziektekostenverzekering wel gunstig is nu je zwanger bent, dan kun je verschillende ziektekostenverzekeringen met elkaar te vergelijken. Je zorgverzekering vergelijken is namelijk zeer gemakkelijk met de zorgvergelijker van PrijsCheck. Vul in minder dan 1 minuut jouw gegevens, hoogte van je eigen risico en eventuele aanvullende wensen in en de zorgvergelijker kiest met zorg en zekerheid de goedkoopste zorgverzekering. In de prijsvergelijker op PrijsCheck worden zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering meegenomen.