• 35.000 ANDERENBesparen met PrijsCheck.nl

Wijziging zorgverzekering 2015

Wijziging zorgtoeslag 2015Jaarlijks verandert er het een en ander aan de zorgverzekeringen, zowel aan de basisverzekering als aan de aanvullende verzekeringen. Dat zal in 2015 niet anders zijn. Zo zijn de premies in 2014 gedaald, maar zullen deze in 2015 weer flink gaan stijgen. Ook het eigen risico gaat in 2015 omhoog naar € 375,-. Des te meer reden om nog eens goed naar je huidige zorgverzekering te kijken en een goede afweging te maken of het wellicht voordeliger is als je overstapt van zorgverzekering. Ieder jaar is het verstandig om jouw zorgverzekering te vergelijken ten opzichte van ander zorgverzekeraars. Op deze pagina houden we je op de hoogte van wijzigingen van jouw zorgtoeslag 2015.

Wijziging zorgverzekering 2015

Wijziging zorgverzekering 2015

De belangrijkste wijzigingen voor de zorgverzekering in 2015:

 • Zorgpremie stijgt met 114 euro;
 • Zorgtoeslag omhoog voor de laagste inkomens;
 • Eigen risico omhoog naar 375 euro;
 • AWBZ-premie omlaag met drie procent.

Definitieve wijzigingen zorgverzekering 2015

De definitieve inhoud van de zorgverzekering 2015 werd de derde dinsdag van september (op Prinsjesdag) bekend gemaakt. In 2015 verandert er weer veel rondom de zorgverzekering. Met Prinsjesdag maakte het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekend dat de premie voor de basisverzekering met bijna 10 procent stijgt. Het eigen risico gaat in 2015 omhoog naar € 375,-, Maar ook de inhoud van het basispakket wordt flink uitgebreid.

Veranderingen zorgverzekering 2015

De belangrijkste verandering in de zorg is dat een deel van de zorg die nu nog onder de AWBZ valt, in 2015 onder de Zorgverzekeringswet valt. Daarom breiden zorgverzekeraars in 2015 het basispakket uit met vergoedingen voor:

 • Zorg voor mensen met een zintuiglijke handicap, zoals blindheid of doofheid;
 • Verpleging en verzorging zonder verblijf in een instelling;
 • Het tweede en derde jaar verblijf in een GGZ-instelling voor op behandeling gerichte geestelijke gezondheidszorg. Het eerste jaar wordt nu al vergoed door de basisverzekering.

Premie omhoog in 2015

Zoals verwacht gaat de zorgpremie in 2015 omhoog. Omdat een deel van de zorg die nu onder de AWBZ valt in 2015 naar de zorgverzekeraars gaat, stijgt de basispremie naar verwachting met bijna 10 procent. Het Ministerie van VWS maakte op Prinsjesdag bekend dat de nominale premie stijgt van 1.101 euro in 2014 naar 1.211 euro in 2015. Dit bedrag moet een verzekeraar volgens het ministerie vragen voor de basisverzekering om de kosten te kunnen dekken. Maar de verzekeraars zijn vrij om zelf hun premie te bepalen. Het kan dus best zo zijn dat niet elke verzekeraar de premie zoveel verhoogt.

zorgverzekering vergelijken

Stijging eigen risico 2015

Niet alleen de zorgpremie stijgt, maar ook de hoogte van het eigen risico is in 2015 anders. De afgelopen jaren steeg het eigen risico al flink. Even kort de bedragen voor het eigen risico op een rijtje:

 • 2011: € 170,-
 • 2012: € 220,-
 • 2013: € 350,-
 • 2014: € 360,-

Het verplichte eigen risico stijgt in 2015 minder dan verwacht en komt uit op 375 euro. In 2014 was dit nog 360 euro.

Uitbreiding basisverzekering 2015

Per 1 januari 2015 wordt de basisverzekering uitgebreid met een aantal vergoedingen. Zorg die voorheen door de AWBZ  (De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) werd vergoed, valt per 2015 onder de basisverzekering. Zorgverzekeraars worden hiervoor verantwoordelijk. Het gaat om de volgende zorg:

 • Zintuiglijke gehandicaptenzorg (slechthorenden, doven en slechtzienden);
 • Verpleging en verzorging zonder verblijf (bijvoorbeeld thuiszorg);
 • Het tweede en derde jaar verblijf in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Het eerste jaar verblijf en behandeling zonder dat je bent opgenomen, werd al vergoed vanuit de basisverzekering;
 • De NIPT (De Niet Invasieve Prenatale Test) wordt voortaan vergoed. Met deze test kunnen chromosoomafwijkingen tijdens zwangerschap worden opgespoord;
 • Orgaandonoren krijgen recht op een reiskostenvergoeding. Voorheen ontvingen ze die van de zorgverzekeraar van de ontvanger van het orgaan. Per 1 januari 2015 krijgen ze deze vergoeding van hun eigen zorgverzekeraar;
 • Tijdelijke verpleeghuiszorg na een operatie wordt nu nog direct geregeld na een ziekenhuisverblijf. Hierdoor zien veel mensen daar vaak van af. In de basisverzekering 2015 wordt dit ook nog vergoed als het verblijf niet aansluitend, maar wel binnen een week na ontslag uit het ziekenhuis wordt aangevraagd.

zorgverzekering vergelijken

(Voorwaardelijke) toelating nieuwe middelen en medicijnen

Het ministerie laat ook elk jaar een aantal nieuwe, innovatieve behandelingen en medicijnen op proef toe tot het basispakket. Zo kunnen deze behandelingen en middelen hun effectiviteit bewijzen. In 2015 vergoedt de basisverzekering daarom:

 • Een bepaalde vorm van chemotherapie (HIPEC) bij een colorectaal carcinoom, een gezwel in het laatste deel van de dikke darm;
 • De PTED-behandeling bij patiënten met een lumbale hernia, als gevolg van een uitstulping van een ruggenwervel in de onderrug;
 • Autologe vettransplantaties bij borstreconstructies na een borstamputatie. Hierbij wordt vet weggehaald uit een ander deel van het lichaam om weer in te brengen bij de borsten;
 • Vaccinaties met bepaalde ‘dendritische cellen’(cellen die betrokken zijn bij het immuunsysteem) bij patiënten met huidkanker;
 • Behandeling met tumor infiltrerende lymfocyten (TILs) bij patiënten met huidkanker in een vergevorderd stadium. Dit is een behandeling waarbij een zeer hoge dosis witte bloedcellen die in het laboratorium zijn gekweekt uit een uitzaaiing, de groei van nieuwe uitzaaiingen moeten tegengaan.

Ook vergoedt het basispakket in 2015 de volgende medicijnen:

 • Fampyra (geneesmiddel bedoeld voor patiënten met multiple sclerose)
 • Benlysta (geneesmiddel bedoeld voor patiënten met de auto-immuunziekte SLE)

Revalidatiezorg in 2015

Soms moeten kwetsbare patiënten na een operatie in een verpleeghuis verblijven om te revalideren. Dit wordt geriatrische revalidatie genoemd. Tot 2015 vergoedt de basisverzekering dit alleen als het verblijf in het verpleeghuis direct aansluit op de ziekenhuisbehandeling. Omdat veel mensen afzien van de geriatrische revalidatiezorg, maar hier naar een paar dagen thuis spijt van krijgen, heeft het ministerie besloten dat je ook een vergoeding krijgt als je binnen een week na het ontslag uit het ziekenhuis naar het verpleeghuis gaat.

Prenatale testen

Sinds april 2014 kunnen zwangere vrouwen met een Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT- test) hun ongeboren kind laten testen op chromosoomafwijkingen die duiden op het Downsyndroom, het syndroom van Edwards of het syndroom van Patau. Tot 2015 geldt hiervoor een subsidieregeling, daarna valt deze vergoeding in het basispakket. Hieraan stelt het ministerie de volgende voorwaarden:

 • Zwangere vrouwen moeten eerst een combinatietest ondergaan waarvan de uitslag ‘positief’ is. Alleen dan vergoedt de basisverzekering een NIPT-test;
 • Deze combinatietest moet je zelf betalen, tenzij je een medische indicatie hebt, bijvoorbeeld als je een medische geschiedenis hebt met een verhoogd risico op een kind met het Downsyndroom of het syndroom van Edwards of het syndroom van Patau.

Reiskosten voor donoren

Tot 2015 krijgen orgaandonoren de reiskosten die zij moeten maken vergoed vanuit de zorgverzekering van de ontvanger van het donororgaan. Vanaf 2015 vergoedt de basisverzekering van de donor dit zelf.

Zorgverzekering 2014 vs. 2015

Wil jij je premie voor 2014 en wijzigingen met 2015 vergelijken? Klik op onderstaande button en bekijk de wijzigingen zorgverzekering 2014.

Laatste nieuws wijzigingen zorgverzekering 2015

Zorgverzekeraars zullen half november de premies bekendmaken voor de zorgverzekering 2015. Vanaf dat moment kun je zorgverzekeringen vergelijken en zien of je ergens anders mogelijk goedkoper uit bent of een betere dekking kunt krijgen. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom de zorgverzekering 2015? Houd dan ons zorgverzekering blog in de gaten. In het blog vind je de laatste ontwikkelingen rondom de zorgpremies en de veranderingen in de basisverzekering en de aanvullende zorgverzekering vergelijken.

Vergelijk op PrijsCheck.nl

Goede zorg gaat ons allemaal aan. Vind je het ook zo lastig om te bepalen bij welke zorgverzekeraar je in 2015 je het voordeligst uit bent? Eind 2014 kun je met onze zorgvergelijker nagaan welke zorgverzekering 2015 het goedkoopst is, op basis van je eigen wensen. Je zorgverzekering 2015 vergelijken is namelijk zeer gemakkelijk met de zorgvergelijker van PrijsCheck. Vul in minder dan 1 minuut jouw gegevens, hoogte van je eigen risico en eventuele aanvullende wensen in en de zorgvergelijker kiest met zorg en zekerheid de goedkoopste zorgverzekering. In de prijsvergelijker op PrijsCheck worden zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering meegenomen.

zorgverzekering vergelijken

Voordelen zorgverzekeringen vergelijken op PrijsCheck.nl

 • 100% onafhankelijke zorgverzekeringen vergelijker;
 • Compleet overzicht van de beste/goedkoopste zorgverzekeraars;
 • PrijsCheck op basis van prijs EN kwaliteit;
 • Vind in minder dan 1 minuut de juiste zorgverzekering.