• 35.000 ANDERENBesparen met PrijsCheck.nl

“Aanvullende zorgverzekering blijkt melkkoe”

In de periode september, oktober, november 2014 onderzocht PrijsCheck.nl de dekkingen van aanvullende verzekeringen. Het vermoeden bestond dat de dekking van de aanvullende verzekering vaak niet in verhouding staat tot de te betalen premie. Het onderzoek werd gedaan bij de grootste verzekeraars die online hun verzekeringen aanbieden, en gebaseerd op de dekkingen van 2014.

“Zelf sparen al na 14 maanden voordeliger dan aanvullend verzekeren tegen tandheelkundige kosten.”

Uit het onderzoek blijkt dat de dekking bij veel aanvullende verzekeringen inderdaad achterblijft. De maximale dekking is vaak maar iets meer dan de jaarlijkse kosten. Voor bijvoorbeeld een dekking van € 250 voor tandheelkundige kosten betaal je als consument € 222 aan extra premie. In dit geval is het al na 14 maanden zonder problemen voordeliger om het bedrag zelf opzij te zetten dan je er tegen te verzekeren. “Het principe van “het leed van een enkele wordt gedragen door velen” lijkt voor aanvullende zorgverzekeringen vaak niet op te gaan. Het heeft meer weg van een spaarpot voor de verzekeraars” aldus Roy Platje, eigenaar van PrijsCheck.nl. Ieder jaar jouw zorgverzekering vergelijken op aanvullende dekkingen is dus vaak lonend.

Aanvullend verzekeren is te duur, beter sparen

PrijsCheck heeft onderzoek gedaan naar de dekking van aanvullende verzekeringen om na te gaan in hoeverre de kosten (premies) van de verzekeringen opwegen tegen de baten (vergoedingen) bij een ongeval, blessure, zwangerschap en burn-out onder de grootste zorgverzekeraars. Het volledige rapport is na te lezen op hun website. De resultaten wijzen uit dat de aanvullende verzekeringen, naast de zorgverzekering, in veel gevallen niet voldoende dekken. Een gemiddelde verzekerde draagt namelijk meer geld aan de verzekeringsmaatschappij af dan de consument ooit krijgt uitbetaald. Dit geld zelf apart zetten is voordeliger.

“Aanvullende tandartsverzekeringen kosten alleen maar geld”

Een verzekering voor de tandarts is de meest gekozen aanvullende zorgverzekering. Veel gekozen tandartsverzekeringen met een dekking tot 250 of 500 euro bieden verzekerden weinig voordeel. Voorbeeld: Een consument krijgt een ongeval. Een tandheelkundig ongeval kost vaak meer dan 500 euro. Een consument moet in dit geval het bedrag boven de 250 euro zelf betalen, plus de maandelijkse premie. Daarbij komt nog eens dat de premie voor tandartsverzekeringen bijna gelijk staat met de dekking. Het voordeel van verzekerd zijn is dan slechts 28 euro. Een tandartsverzekering waarbij meer dan 500 euro aan kosten wordt vergoed, kan financieel aantrekkelijk zijn als er grote ingrepen te verwachten zijn. Een nadeel daarvan is weer dat de verzekeraar bijna altijd een verklaring van de verwachte kosten bij de tandarts vraagt en die verklaring dan juist niet kan worden afgegeven. “Je kunt deze premie beter op een spaarrekening zetten, om geld in je zak te houden. Dan hou je dit bijvoorbeeld 3 jaar vast voor onverwachte medische kosten” zegt Roy Platje, eigenaar van PrijsCheck.

aanvullende zorgverzekering - tandartsverzekering

 

Fysiotherapie loont vaak alleen met een langdurige blessure

Een andere veel aangeboden aanvullende dekking door zorgverzekeraars is fysiotherapie. Toch is ook dit een aanvullende dekking die maar zelden nodig is. Veel aanvullende fysiotherapie zorgverzekeringen kosten op korte termijn vaak net zoveel geld als het totale jaarbedrag dat gedekt wordt. Roy Platje van PrijsCheck adviseert: “Maak in 2014 een berekening van het aantal verwachte behandelingen voor fysiotherapie om een aanvullende dekking af te sluiten voor 2015. Ben je bijvoorbeeld nog herstellende van een blessure/operatie, dan loont het vaak wel voor de langdurige behandeling.”

aanvullende zorgverzekering - fysiotherapie

Dekking voor zwangerschap alleen zinvol bij een zeer uitgebreid pakket
Een aanvullende zwangerschapsdekking is in veel gevallen niet nodig aangezien de grootste kosten (lees: echo, thuis bevallen en kraamzorg) door de basisverzekering worden gedekt’. De enige kostenpost die de consument volgens Platje voor eigen rekening moet nemen is de eigen bijdrage voor kraamzorg (4,10 euro per uur in 2014). De goedkoopste aanvullende verzekering die een volledige vergoeding geeft voor de eigen bijdrage kost volgens onderzoeksresultaten van PrijsCheck 159 euro (Delta Lloyd Start). Het basispakket bestaat uit 49 uur zorg, waardoor de consument in totaal een vergoeding krijgt van 200,90 euro bij kraamzorg thuis. Je neemt dus in feite een verzekering om op maandbasis € 3,49 te kunnen besparen… ‘Wanneer je verder geen gebruik maakt van andere vergoedingen uit deze verzekering, loont het niet genoeg om een aanvullende dekking af te sluiten’. Volgens Platje kan een aanvullende dekking alleen lonen als de consument kiest voor een uitgebreid pakket met zwangerschapscursussen, pretecho’s etc, of als de consument er voor kiest om zonder medische noodzaak in het ziekenhuis te bevallen.

aanvullende zorgverzekering - zwangerschap

Burn- out: Aanvullende dekking loont alleen bij aanhoudende depressie
Per 1 januari 2014 kan de consument voor de behandeling van psychische klachten terecht bij zijn/haar huisarts. Deze hulp valt onder de basisverzekering. Wanneer de huisarts de consument niet verder kan behandelen, wordt de consument doorverwezen naar de Basis GGZ of gespecialiseerde GGZ. De meeste zorgverzekeraars vergoeden deze behandelingen grotendeels. Mocht de behandeling langer duren dan de maximaal toegestane hoeveelheid behandelingen, kan de consument via de aanvullende verzekeraar nog een aantal behandelingen vergoed krijgen. Doordat de behandeling merendeels wordt vergoed vanuit de basisverzekering, wegen de kosten (premies) van de aanvullende dekking vaak niet op tegen de baten (vergoedingen). Volgens Platje kan de consument het beste samen met de behandelaar een behandelplan maken om te kijken of een aanvullende dekking wel of geen nut heeft.

Goedkoop blijkt vaak duurkoop
“Het is belangrijk voor consumenten om goed te kijken of een aanvullende zorgverzekering echt wel zinvol is’. Aanvullende dekkingen met een in verhouding redelijk lage premie blijken maar op weinig gebieden een behoorlijke dekking te bieden. Platje waarschuwt daarom niet klakkeloos voor de meest goedkope verzekering te kiezen.Tip: Bepaal op basis van je zorgverleden en verwachting welke dekkingen voor jou echt belangrijk zijn en kijk bij welke verzekeraar je hiervoor de beste vergoedingen tegen de gunstigste prijs vindt. Dat levert uiteindelijk de best passende verzekering met de meest gunstige premie op. Op deze manier kunnen consumenten pas echt goed geld besparen,” aldus Roy Platje van PrijsCheck.nl.

Meer informatie over het onderzoek?

Download hier het volledige onderzoek in PDF