• 35.000 ANDERENBesparen met PrijsCheck.nl

Jennifer van Bastelaar

Jennifer begon in 2011 als klant- en content medewerker en is, naarmate de tijd vorderde, content en blog manager geworden. Door deze functie is zij verantwoordelijk voor alle content die op de site geplaatst wordt en houdt zij je op de hoogte van alle actualiteiten en leuke weetjes via het blog.

Contact Meer Berichten

Vrije artsenkeuze 2015

In Nederland mag je (tot nu toe) zelf bepalen naar welke huisarts of andere hulpverlener je gaat als je zorg nodig hebt (Vrije Artsenkeuze). Op 16 december 2014 werd het wetsvoorstel voor Vrije Artsenkeuze afgekeurd door de senaat, waardoor er veel kan gaan veranderen in 2015… Wat is vrije artsenkeuze precies, hoe is dat nu geregeld en wat gaat er allemaal veranderen? We leggen het uit in dit blog.

Wat is vrije artsenkeuze?

In Nederland mag je zelf bepalen naar welke huisarts of andere hulpverlener je gaat als je zorg nodig hebt. Dit wordt ook wel ‘vrije artsenkeuze’ genoemd. Vrije artsenkeuze is vastgelegd in artikel 13 van de Zorgverzekeringswet. Nu wil de minister deze wet in 2016 gaan aanpassen. Dit gaat betekenen dat zorgverzekeraars niet langer verplicht zijn om zorg van een niet-gecontracteerde zorgverlener te betalen. Zorgverleners krijgen de mogelijkheid om te bepalen naar welke medisch specialist, psycholoog of andere behandelaar in de geestelijke gezondheidszorg je wordt doorverwezen.

Zorgverzekeraars

Artikel 13? Waarom is dit zo belangrijk?

Zorgverzekeraars maken afspraken met zorgaanbieders, zoals ziekenhuizen, huisartsen en apothekers. Ga je naar zo’n ‘gecontracteerde zorgaanbieder’ dan betaalt de zorgverzekeraar de kosten. De rekening wordt vervolgens, over het algemeen, met je openstaande eigen risico verrekend. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder dan is het afhankelijk van je polis wat je vergoed krijgt. Er zijn zorgverzekeraars die bijvoorbeeld maar 50% van de rekening van een niet-gecontracteerde zorgverlener betalen, terwijl 75%-80% van het standaard tarief redelijk is.

Wat is de wet van Vrije Artsenkeuze?

De wet van vrije artsenkeuze zou zorgverzekeraars meer macht geven om met ziekenhuizen goedkope tarieven af te spreken. Het stelt zorgverzekeraars in staat  om een polis aan te bieden die dure, overbodige of slechte zorg niet langer heeft gecontracteerd. Zo hoeft hij daar ook geen vergoeding voor te geven. Het is dan mogelijk dat zorg bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders, zoals bepaalde klinieken of specialisten, helemaal niet meer wordt vergoed. De premie van deze polis, maar ook de zorguitgaven van Nederland, kunnen daarmee flink omlaag.

huisartsenpost

Waar gaat de discussie over?

De Nederlandse zorg wordt elk jaar duurder. De minister wil dit beperken door zorgverzekeraars de ruimte te geven om te kunnen onderhandelen met ziekenhuizen om de laagste zorgprijs. Dit zou bereikt kunnen worden door zorgverzekeraars een grotere stem te geven in naar welke zorgverlener verzekerden heen zouden kunnen. Hierdoor stijgt volgens de minister de kwaliteit van de gezondheidszorg en dalen de zorgkosten. Mensen die het niet eens zijn met de verdere beperking zijn van mening dat zorgverzekeraars teveel macht zouden krijgen. De vier grootste zorgverzekeraars staan volgens hen al te sterk in de onderhandelingen met zo’n 90 ziekenhuizen en duizenden artsen en andere zorgaanbieders.

Wat betekent dit alles voor jou?

Kleine geruststelling, op dit moment is er nog niks aan de hand. Mocht de wet van vrije artsenkeuze worden doorgezet, dan zal deze pas gelden voor 2016. Dit houdt in dat er dit jaar nog gewoon kan worden gekozen voor een natura-, restitutie of budgetpolis. Ook in 2016 zullen de natura- en restitutiepolissen blijven bestaan; Deze zullen echter een stuk prijziger worden dan de polis die niet-gecontracteerde zorg helemaal niet zal vergoeden. Als voor de nieuwe wet gestemd wordt, dan hoeft de verzekeraar vanaf 2016 namelijk niets te vergoeden voor een behandeling bij een ziekenhuis of zorgverlener zonder contract. Vanaf dat moment zal niet-gecontracteerde zorg zelf betaald moeten worden, en is er feitelijk minder vrijheid bij het kiezen van een zorgverlener.

Wat vind jij van de Vrije Artsenkeuze?

Laat het ons weten in een reactie onder dit bericht.

Bron: zogkiezer.nl en consumentenbond.nl

Er zijn 2 reacties

  1. M Voskuilen zegt op 3 januari 2015 om 15:13

    zeker alshet om je gezondheid gaat, zou ik als persoon toch graag zelf de keuze willen maken naar welke specialist , ziekenhuis of kliniek ik mij zou willen laten behandelen.!
    Mevr. Voskuilen

  2. laat mensen zelf kiezen welke arts ze willen hebben wel onder regelgeving ziekte kosten verzekeraar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *