• 35.000 ANDERENBesparen met PrijsCheck.nl

Jennifer van Bastelaar

Jennifer begon in 2011 als klant- en content medewerker en is, naarmate de tijd vorderde, content en blog manager geworden. Door deze functie is zij verantwoordelijk voor alle content die op de site geplaatst wordt en houdt zij je op de hoogte van alle actualiteiten en leuke weetjes via het blog.

Contact Meer Berichten

Zorgverzekeraars met medische selectie

Als je een zorgverzekering gaat afsluiten zijn zorgverzekeraars wettelijk verplicht om je te accepteren voor het basispakket van de zorgverzekering. Voor de aanvullende verzekeringen zijn zorgverzekeraars dit niet verplicht. Hier kan een medische acceptatie voor gelden. Durf jij (ook) niet over te stappen van zorgverzekering, omdat de kans bestaat dat je wordt geweigerd middels een medische selectieprocedure? Je bent niet de enige! Maar wat is een medische selectie precies, wanneer is deze van toepassing en welke zorgverzekeraars hanteren een dergelijke selectie in 2015?

Wat betekent medische acceptatie?

Medische acceptatie betekent dat de verzekeraar jouw zorgkosten in zal willen schatten. De verzekeraar gaat dan kijken of je nu zorgkosten maakt, deze hebt gemaakt of in de toekomst zal gaan maken. Op basis daarvan schatten zij het risico in dat je grote zorgkosten gaat maken als zij je accepteren als nieuwe verzekerde. Als zij vinden dat je een te groot risico bent omdat je hoge kosten maakt, kan de verzekeraar ervoor kiezen om je niet accepteren.

Medische acceptatie

Wanneer wordt de medische selectie toegepast?

In de praktijk wordt de medische selectie alleen toegepast bij zeer uitgebreide aanvullende verzekeringen, bijvoorbeeld bij pakketten die onbeperkt fysiotherapie vergoeden. Bij tandartsverzekeringen komt de medische selectie vaker voor. Ook bij aanvullende verzekeringen voor orthodontie zie je dat er sprake kan zijn van een medische selectie of wachttijd (zie kopje Wachttijd Orthodontie zorgverzekeraars in 2015). Alleen bij de goedkopere tandartsverzekering met een beperkte dekking onder de zevenhonderdvijftig euro geldt er wel een directe acceptatie.

Wat houdt de medische selectie in?

Een medische selectie kan bestaan uit één van (of meerdere van) de volgende onderdelen:

  • Het beantwoorden van een aantal medische vragen over jezelf. Deze kunnen gaan over je huidige gezondheidsstatus of medische voorgeschiedenis. Een voorbeeldvraag is bijvoorbeeld: ‘heb je op korte termijn kronen, bruggen of orthodontie nodig’?
  • Het leveren van een volledige gezondheidsverklaring (van een specialist)

Als er geen medische selectie van toepassing is, spreekt men van een ‘directe acceptatie’. Je wordt in dat geval altijd geaccepteerd voor de afgesloten zorgverzekering.

Orthodontist

Welke zorgverzekeraars hebben een medische selectie?

Sommige zorgverzekeraars hanteren een medische selectie omdat zij het risico op het uitkeren van hoge vergoedingen aan hun verzekerden willen beperken. Zorgverzekeraars weigeren verzekerden doorgaans als uit de medische selectie blijkt dat er hoge ‘verwachte’ zorgkosten zijn bij de verzekerde, of wanneer er een hoog risico is op ‘onverwachte’ zorgkosten. Als je geweigerd wordt dan zal de gewenste zorgverzekering in zijn geheel niet afgesloten worden of tegen een aangepaste dekking.

Wachttijd bij je zorgverzekeraar

In plaats van een medische selectie, kiezen sommige zorgverzekeraars ervoor om een wachttijd te hanteren voor bepaalde aanvullende pakketten of specifieke vergoedingen uit een aanvullende (tandarts)verzekering. De wachttijd verschilt per verzekeraar, maar is doorgaans één jaar. Het komt er op neer dat je pas van een bepaalde dekking gebruik kunt maken nadat de wachttijd is verstreken.

Acceptatieprocedure aanvullende verzekeringen in 2015

Hieronder zie je een overzicht van Zorgverzekeraars met acceptatieprocedure voor één of meer aanvullende verzekeringen in 2015:

Zorgverzekeraars met medische selectie
Avero Achmea
De Amersfoortse
Kettlitz Wulfse
Nedasco
ONVZ
VvAA
PNOzorg

Medische selectie zorgverzekering

Acceptatieprocedure tandartsverzekeringen in 2015

Hieronder zie je een overzicht van de zorgverzekeraars die een acceptatieprocedure hanteren voor bepaalde tandartsverzekeringen in 2015.

Acceptatieprocedure tandartsverzekeringen in 2015
Avero Achmea
De Amersfoortse
De Goudse
Energiek
Kettlitz Wulfse
ONVZ
PNOzorg
Salland
VGZ
YouCare
UMC
CZ
De Friesland
Delta Lloyd
Interpolis
Nedasco
OZF Achmea
Pro Life
Salland ZorgDirect
VvAA
Zilveren Kruis

Medische selectie zorgverzekering

Wachttijd Orthodontie zorgverzekeraars in 2015

Zorgverzekeraars met een wachttijd orthodontie kosten (2015)
Anderzorg (1 jaar)
De Amersfoortse (1 jaar)
Menzis (1 jaar)
Stad Holland (1 jaar)
Azivo (1 jaar)
DSW (1 jaar)
PMA (1 jaar)
FBTO (wachttijd verschilt per module)

Zorgverzekeraars met medische selectie?

Wat vind jij van de medische selectie in Nederland? Laat jouw mening horen via een reactie onder dit bericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *